Hormonális zavarok

A hormonháztartás egyensúlyának felborulása szintén okozhat hisztaminproblémákat, vagy rossz irányba befolyásolhatja a hisztamin-anyagcserét. A legnagyobb szerepet feltehetően az ösztrogén – és ezen belül is az ösztradiol – játszik, de nem az ösztrogén abszolút mennyisége, hanem az ösztrogén viszonyított aránya más hormonokkal szemben (progeszteron, tesztoszteron). Ezáltal a nőket ez a problematika nagyobb részben érinti.

A hormonháztartás egyensúlyának befolyásolói lehetnek: 

▪️ Menstruációs ciklus
▪️ Hormontartalmú fogamzásgátló módszerek
▪️ Változókor
▪️ Pubertás
▪️ Ösztrogéndominancia (pl. progeszteron- és/vagy tesztoszteronhiány)
▪️ Hormonok és hormonokhoz hasonló anyagok az élelmiszerekben (pl. ösztrogén a komlóban és sörben)
▪️ Hormonaktivitást befolyásoló toxikus anyagok, mint például a xenoösztrogének, amelyek megtalálhatóak a napkrémekben, kozmetikumokban és a legtöbb, mindennapos használatban lévő termékben (a xenoösztrogének olyan vegyületek, amelyek a szervezetünkbe kerülve az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek)
▪️ Növekedést serkentő hormonok az állattenyésztésben

📚 Bizonyíték, hogy összefüggés van a hormonegyensúly és a hisztaminintolerancia között:

  • A hisztaminintolerancia sokkal gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál, és különös gyakorisággal jelentkezik a menopauza időszakában {Jarisch 2004}.
  • A hisztamin okozta problémák intenzitása függ a menstruációs ciklustól {Jarisch 2004}.
  • Egyéni hormonállapottól függően a fogamzásgátló szerek ronthatnak, de akár javíthatnak is a betegségen.

A terhesség alatt a DAO mennyisége körülbelül 300-szorosára emelkedik, hogy védje a méhet és az embriót a hisztamintól. Ennek eredményeképpen a terhesség alatt az allergiák és a hisztaminproblémák általában ideiglenesen eltűnnek {Maintz et al. 2008, Jarisch 2004}.

>>>A várandósság alatt bekövetkező változásokról az alábbi cikkben olvashattok.

Ösztrogén

 

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon, de a férfiak szervezetében is ugyanúgy jelen van. Szintje a termékeny időszakban a legmagasabb, majd a változókor beálltával folyamatosan csökken. A bonyolult kölcsönhatások a hisztaminszint és az ösztrogén kapcsolatában még nem kellően tisztázottak.

1️⃣ Az egyik felvetés, hogy az ösztrogén bontásához B6-vitaminra van szükség. Ha túl sok felesleges ösztrogént kell elbontani, feltehetőleg a DAO-nak nem jut megfelelő mennyiségű B6-vitamin.

2️⃣ A másik lehetőség, hogy a hisztaminszint befolyásolja a hormonok egyensúlyát. Lehetséges, hogy a hormonok nem megfelelő aránya a hisztamin-anyagcserét valamilyen más módon is megzavarja, és nem csak a DAO-t képes blokkolni. (Például stimulálható a mediátorfelszabadítás az ösztrogénreceptorok által a hízósejtek membránján.)

Feltehetőleg az ösztrogén – mindenekelőtt az ösztradiol – a hízósejtek aktivitását fokozza. Az ösztrogén nemcsak a hisztaminfelszabadulásért, hanem a DAO enzim gyengítéséért is felelős. Ez magyarázat lehet arra, hogy a tünetek miért erősödnek fel a menstruáció, a peteérés és a menopauza idején. Ilyenkor hirtelen megemelkedik az ösztrogénszint, ami a tünetek megjelenését okozza.

Az emelkedett hisztaminszint a petefészket még több ösztrogén előállítására stimulálja, ezáltal egy ördögi kör jön létre: az ösztrogén emeli a hisztaminszintet, a hisztamin tovább emeli az ösztrogénszintet. Emiatt az ösztrogéndominancia hisztaminérzékenységhez is vezetHET. 

 
Progeszteron

A képen a női ciklus folyamán történő hormonális változások láthatók. Az ösztrogén a peteérésnél és a menstruációt megelőző napokban is megemelkedik.

A progeszteron egy másik nagyon fontos hormon a menstruációs ciklus folyamán, amely a túlzott ösztrogéntermelést szabályozza, a hisztaminfelszabadulást csökkenti, és a DAO enzim mennyiségét növeli. Emiatt a ciklus második felének kezdetekor – a luteális fázis elején –, amikor a progeszteronszint megemelkedik, a hisztaminos tünetek csökkennek.

Mi a megoldás?

✅ hisztaminszegény diéta betartása

✅ bélrendszer támogatása

✅ aktív B6-vitamin pótlása

✅ ösztrogéndominancia rendezése

✅ természetes, progeszterontartalmú készítmények alkalmazása 

✅ ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló módszerek mellőzése

✅ tudatosság a kozmetikai szerek megválasztásánál (parabén és triklozán mellőzése)

✅ műanyag éthordók, italtárolók (BPA, ftalátok) üvegre vagy nemesacélra cserélése (Az ételek melegítése semmiképp ne műanyagban történjen!)