Köszönjük, ha megosztod!

Ösztrogéndominancia és hisztamin

A hormonháztartás egyensúlyának felborulása szintén okozhat hisztaminproblémákat, vagy rossz irányba befolyásolhatja a hisztamin-anyagcserét. A legnagyobb szerepet feltehetően az ösztrogén, és ezen belül is az ösztradiol játszik.
ösztrogéndominancia hisztamin

Tartalom

Ösztrogéndominancia és a hisztamin kapcsolata

A hormonháztartás egyensúlyának felborulása szintén okozhat hisztaminproblémákat, vagy rossz irányba befolyásolhatja a hisztamin-anyagcserét. A legnagyobb szerepet feltehetően az ösztrogén – és ezen belül is az ösztradiol – játszik, de nem az ösztrogén abszolút mennyisége, hanem az ösztrogén viszonyított aránya más hormonokkal szemben (progeszteron, tesztoszteron). Ezáltal a nőket ez a problematika nagyobb részben érinti. Az ösztrogéndominancia hisztamin intolerancia esetén gyakran előforduló probléma. 

A hormonháztartás egyensúlyának befolyásolói lehetnek: 

 • Menstruációs ciklus
 • Hormontartalmú fogamzásgátló módszerek
 • Változókor
 • Pubertás
 • Ösztrogéndominancia (pl. progeszteron- és/vagy tesztoszteronhiány)
 • Hormonok és hormonokhoz hasonló anyagok az élelmiszerekben (pl. ösztrogén a komlóban és sörben)
 • Hormonaktivitást befolyásoló toxikus anyagok, mint például a xenoösztrogének, amelyek megtalálhatóak a napkrémekben, kozmetikumokban és a legtöbb, mindennapos használatban lévő termékben (a xenoösztrogének olyan vegyületek, amelyek a szervezetünkbe kerülve az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek)
 • Növekedést serkentő hormonok az állattenyésztésben

Bizonyíték, hogy összefüggés van a hormonok és a hisztaminintolerancia között

 • A hisztaminintolerancia sokkal gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál, és különös gyakorisággal jelentkezik a menopauza időszakában {Jarisch 2004}.
 • A hisztamin okozta problémák intenzitása függ a menstruációs ciklustól {Jarisch 2004}.
 • Egyéni hormonállapottól függően a fogamzásgátló szerek ronthatnak, de akár javíthatnak is a betegségen.
 • A terhesség alatt a DAO mennyisége körülbelül 300-szorosára emelkedik, hogy védje a méhet és az embriót a hisztamintól. Ennek eredményeképpen a terhesség alatt az allergiák és a hisztaminproblémák általában ideiglenesen eltűnnek {Maintz et al. 2008, Jarisch 2004}.

Ösztrogén

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon, de a férfiak szervezetében is ugyanúgy jelen van. Szintje a termékeny időszakban a legmagasabb, majd a változókor beálltával folyamatosan csökken. A bonyolult kölcsönhatások a hisztaminszint és az ösztrogén kapcsolatában még nem kellően tisztázottak.

1️⃣ Az egyik felvetés, hogy az ösztrogén bontásához B6-vitaminra van szükség. Ha túl sok felesleges ösztrogént kell elbontani, feltehetőleg a DAO-nak nem jut megfelelő mennyiségű B6-vitamin.

2️⃣ A másik lehetőség, hogy a hisztaminszint befolyásolja a hormonok egyensúlyát. Lehetséges, hogy a hormonok nem megfelelő aránya a hisztamin-anyagcserét valamilyen más módon is megzavarja, és nem csak a DAO-t képes blokkolni. (Például stimulálható a mediátorfelszabadítás az ösztrogénreceptorok által a hízósejtek membránján.)

Feltehetőleg az ösztrogén – mindenekelőtt az ösztradiol – a hízósejtek aktivitását fokozza. Az ösztrogén nemcsak a hisztaminfelszabadulásért, hanem a DAO enzim gyengítéséért is felelős. Ez magyarázat lehet arra, hogy a tünetek miért erősödnek fel a menstruáció, a peteérés és a menopauza idején. Ilyenkor hirtelen megemelkedik az ösztrogénszint, ami a tünetek megjelenését okozza.

Az emelkedett hisztaminszint a petefészket még több ösztrogén előállítására stimulálja, ezáltal egy ördögi kör jön létre: az ösztrogén emeli a hisztaminszintet, a hisztamin tovább emeli az ösztrogénszintet. Emiatt az ösztrogéndominancia hisztamin intoleranciához is vezetHET. 

Progeszteron

A képen a női ciklus folyamán történő hormonális változások láthatók. Az ösztrogén a peteérésnél és a menstruációt megelőző napokban is megemelkedik.

A progeszteron egy másik nagyon fontos hormon a menstruációs ciklus folyamán, amely a túlzott ösztrogéntermelést szabályozza, a hisztaminfelszabadulást csökkenti, és a DAO enzim mennyiségét növeli. Emiatt a ciklus második felének kezdetekor – a luteális fázis elején –, amikor a progeszteronszint megemelkedik, a hisztaminos tünetek csökkennek.

női ciklus hormonok

Mi a megoldás?

Ciklusszinkron

Sokáig azt gondoltam, hogy a menstruációs ciklus egyszerűen Isten átka a nőknek. Különösebben nem is foglalkoztam vele, persze azt leszámítva, amikor az ovulációkor vagy menstruációkor jelentkező migrén eszembe juttatta, hogy ez tényleg egy átok.

Nem figyeltem sosem arra, hogy a hormonális ciklusom szerint terheljem magam vagy fogadjam el, ha épp nem vagyok terhelhető.

Képes voltam az éves nyaralást akkora szervezni, amikorra nem kellett volna, mert sosem tartottam észben, hogy mikor jönnek AZOK a napok. Én tényleg ennyire nem foglalkoztam vele és valahogy elkönyveltem az élet részének, ezt ki kell bírni és punktum, akkor se állhat le az élet, ha az ember lánya rosszabb napokat él meg. 

Mióta részt vettem a FON ciklusszinkron programjában, azóta a naptárom része, hogy mikor fogok menstruálni, mint a szülői értekezlet vagy épp egy fodrász időpont. 

Zsuzsánál megtanultam, hogy a ciklusom mely szakaszában mit tudok kihozni magamból. Ez nem azt jelenti, hogy a pirosbetűs napokon felteszem a lábam és semmit nem csinálok, de azt igen, hogy elfogadom mire vagyok képes. Sokszor ez sem egyszerű lelkiismeretfurdalás nélkül ebben a „ne lustálkodj” világban. 

Igazán meleg szívvel ajánlom neked is, hogy vegyél részt egyszer egy Ciklusszinkron programban, mert rengeteget tanulhatsz a testedről, a női mivoltodról és természetesen a ciklusodról! 

Inkább hallgatnád?

Zsuzsával készítettünk közösen egy podcastot is a ciklusszinkronról. Ha érdekel a téma érdemes meghallgatni! 

Ha tetszett és szívesen hallgatnál tőlünk további podcastokat is, adj nekünk egy 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ -os értékelést azon a plattformon ahol hallgatsz minket! Nagyon hálásak vagyunk a támogatásodért!

A részeket hallgathatod a podcast saját weboldalán szolgáltatótól függetlenül, Google Podcaston, Spotify-on és az iTunes-on is, ha ide kattintasz:

Ki ír itt?

Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van „szerencséje” megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket. 

A hisztaminintolerancia egy gigantikus terület, ahol soha nem dőlhetünk hátra, hogy már mindent tudunk. Ezt igyekszem sohasem szem elől téveszteni és ennek megfelelően folyamatosan képzem magam, hogy neked mindig naprakész, kiemelkedő színvonalú tudásommal tudjak segíteni. 

Ezek is érdekelhetnek

pajzsmirigy hisztamin intoleranica

Pajzsmirigy és hisztamin intolerancia

A hisztamin-intoleránsok között szembetűnően gyakori a pajzsmirigybetegek aránya, pedig a „normál” populáció tagjai között is elképesztő méreteket ölt. A véletlen műve lenne, hogy hisztaminózis esetén még ettől is többször találkozhatunk vele? Gyere és olvasd el!

Tovább olvasom »

Szorongás, pánikbetegség

Hirtelen jelentkező heves szívdobogás, a végtagok bizsergése, szorító mellkasi érzés, verejtékezés, remegés, hányinger és nem utolsó sorban leírhatatlan mértékű félelem a haláltól, a jövőtől és attól, hogy mikor jön a következő rosszullét. Félelem a félelemtől…

Tovább olvasom »

Várandósság és hisztaminintolerancia

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy életem utolsó 10 évének legboldogabb időszakai az étkezés szempontjából a terhességeim voltak. Kovászos uborka dinnyével, kolbász ananásszal (igazi foodporn) és hasonló kombinációk kreálása volt a kedvenc szórakozásom, ráadásul teljesen tünetmentesen.

Tovább olvasom »