Köszönjük, ha megosztod!

Várandósság

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy életem utolsó 10 évének legboldogabb időszakai az étkezés szempontjából a terhességeim voltak. Kovászos uborka dinnyével, kolbász ananásszal (igazi foodporn) és hasonló kombinációk kreálása volt a kedvenc szórakozásom, ráadásul teljesen tünetmentesen.

Még ma is visszasírom néha ezt az áldott állapotot. Nem a junkfood hiányzik, hanem az étkezéssel kapcsolatos problémákról való megfeledkezés: hogy nem kell az evés köré szervezni a napjaimat, ha úgy tartja kedvem, hozok egy menüt valahonnan, és letudva a főzés, intézhetem az ügyeimet a kajálás körüli stressz nélkül. Szerintem az, aki szintén ilyen szerencsés volt a terhessége alatt, hogy bármit tudott enni a hisztaminintoleranciája ellenére is, pontosan tudja, miről beszélek. Sajnos a szülés után pár hónappal újra lesújtott rám Damoklész kardja.

Hisztaminintolerancia és terhesség

A magas hisztaminszint a magzatra nézve különösen veszélyes lehet. A koraszülés és a vetélés kockázata megemelkedik a túlzott mennyiségű hisztamin mellett. Mivel a testünk egy csodálatos gépezet, a terhesség 3. hónapjától – amikor a rosszullétek túlnyomó többsége is megszűnik – a placenta 300-500-szoros mennyiségben termeli a DAO enzimet, ezzel védve a születendő gyermeket a hisztamin káros hatásaitól.

Ettől kezdve észrevehetően csökkennek vagy teljesen el is múlnak a hisztaminintolerancia tünetei is, mivel a DAO mennyisége hirtelen megnövekszik, a hisztaminé pedig lecsökken. Ez a szülés utánig így is marad, majd a placenta távozásával a tünetek általában visszatérnek. Vannak azonban olyan szerencsések is, akiknél a szoptatás még némi védettséget ad a szülés utáni hónapokban.

VIGYÁZAT!

❗️Ezek a hatások azoknál jelentkeznek, akiknek a problémáját a nem elegendő mennyiségű DAO enzim okozza. Akiknél a hisztaminproblémák kiváltója a HNMT enzim csökkent működése vagy a hízósejtek túlérzékenysége, sajnos nem profitálnak a terhesség alatti DAO-szint növekedéséből. Emiatt az első 12 hét elteltével is csak óvatosan teszteljétek a hisztaminban gazdag élelmiszereket, mert ha nem múlik el a hisztaminintolerancia a terhesség első 3 hónapja után, a magas hisztaminszint vetélést is okozhat. Amennyiben viszont elővigyázatosan megbizonyosodtatok róla, hogy a hisztamin a továbbiakban nem okoz problémát, nyugodtan élvezzétek minden pillanatát ennek a valóban áldott állapotnak.

A jód és a folsav pótlása

Mivel mindennapi táplálékaink jódban igencsak szegények, jódpótlásra az egészséges magzati fejlődés érdekében mindenképpen szükség van a várandósság során. A kérdés csupán ennek mértéke, nem az, hogy kell-e, vagy nem. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a jódpótlás alatt szervetlen jód bevitelét értjük, nem pedig pajzsmirigyhormon-pótlást. 

❌ Nem igaz az a gyakran hangoztatott álláspont, hogy amennyiben valaki pajzsmirigyhormont kap (Letrox, Syntroxine, Euthyrox stb.), akkor nem szükséges jódot szednie, mert a gyógyszerben már „benne van”. Bár rendkívül minimális mennyiségű szervetlen jód ugyan szabadulhat fel a hormonok metabolizációja során, de ez nagyon kevés a magzatnak is, nemhogy az anya szervezetének… Amennyiben szeretnél több jódot szedni, előnyösebb, ha már a megelőző időszakban, a babatervezés során gondolsz rá, mert a megfelelő jódellátottság a magzat kognitív fejlődésének szempontjából nagyon fontos. 

☝️ Ha a terhesség során csak később értesülnél a jód fontosságáról, és emiatt a kimerült jódraktárak feltöltése már a várandósság, esetleg a szoptatás idejére csúszik, akkor javaslom, hogy óvatosan kezdd el, és alaposan tájékozódj, mielőtt belevágnál. A Jódpótlás tudományos alapokon nevű Facebook-csoportban erre az esetre is minden szükséges információt megtalálhattok. (>>> A jódpótlásról hisztaminózis esetén itt olvashattok.) Én sajnos jóval a terhességeim után kerültem tisztába a jód fontosságával, így nem is pótoltam. 

Folsav

A terhesség idején a folát (B9-vitamin) pótlása különösen fontos a megfelelő sejtosztódás és velőcsőzáródási rendellenesség elkerülése érdekében. Utóbbi esetén egyre vitatottabb, mert súlyos folsavhiány esetén a 6-7. terhességi héten elkezdett folsavpótlás nem tudja megakadályozni a várandósság 28. NAPJÁRA befejeződő velőcső záródását. Így a folsav szedése szintén nagyon fontos már a babatervezés időszakában.

⭕️ Folsav esetén, mivel az európai népesség között még magasabb az MTHFR gén variációinak aránya (az érintettek nem, illetve csak részben tudják a folsavat foláttá alakítani, így hasznosítani sem tudják azt igazán), mindenképpen a folsav aktív folát-formái ajánlottak, melyek a következő neveken kerülnek forgalomba: L-formák, 6(S)-formák, L-5-formák, L-5-metil-THF, metafolin (metafolin[R]), kalcium-L-metil-folát, levomefolsav, Quatrefolic, levomefolate calcium.

A mi esetünkben rendkívül meghatározó tolerálhatóság szempontjából a táplálékkiegészítőkben lévő adalékanyagok, színezékek mennyisége is, emiatt mindenképp olyan terméket válassz, amely a lehető legkevesebb hozzáadott anyagot tartalmazza.

SAJÁT TAPASZTALATAIM

a terhességek alatt

🤓🤰 Nálam az első és a második terhesség úgy zajlott, ahogy a nagykönyvben meg van írva: rosszullétek csak az első pár hétben fordultak elő, de az is hányás nélkül, a 10. hét után pedig semmilyen hányinger vagy egyéb gondom nem volt. 

Na de aztán jött a harmadik terhesség: egyfolytában émelyegtem, szinte 9 hónapon keresztül. Talán a 20. és a 30. hét között volt enyhülés, de ha valami olyat ettem esetleg, ami túl édes, savanyú, keserű, zsíros stb. volt, már jött is a hányinger. Nem is vagyok benne biztos, hogy a hisztaminnak bármi köze lett volna hozzá, inkább az volt a baj, hogy nem tudtam szinte sosem pihenni. Építkeztünk, költöztünk, történt egy váratlan haláleset a családban, az egyik gyerekkel az iskolába futni, a másikkal otthon düdörögni, aki akkor még csak 9 hónapos volt, amikor újra terhes lettem. Az egész időszak nagyon megterhelő volt, mert sokat idegeskedtem, féltem, aggódtam. Örülök, hogy végre túl vagyunk ezen a korszakon, és hálás vagyok, hogy egyik gyermekemnek sincs komolyabb problémája.

Mindhárom gyermekem császármetszéssel született, helyi gerincérzéstelenítéssel. Nem volt problémám a műtéteket illetően, azt leszámítva, hogy a harmadiknál leesett a vérnyomásom, de az altatóorvos azonnal reagált rá, azután már minden rendben ment.