fbpx

Kávé vs. Hisztamin

Szabad-e hisztamin intoleranciával kávét fogyasztani? Ha igen, milyet és mennyit? A cikkben részletesen bemutatom a kávé és hisztamin kapcsolatát.

Tartalom

A hisztaminérzékenység egyre nagyobb teret hódít, és jóval több információnk van róla, mint régen, ennek ellenére az ételek hisztamin intoleranciára gyakorolt hatásai még mindig sok esetben nem teljesen tisztázottak és nagyon sok hamis információ kering róluk az interneten.  

Álmunkból felkeltve is tudjuk, hogy ne együnk paradicsomot, epret, kolbászt, érlelt sajtokat, vagy fermentált élelmiszereket (bár ezeknél sem teljesen fekete vagy fehér a helyzet!). De sokszor felmerül a kérdés, hogy most akkor ihatok-e kávét vagy bármilyen egyéb koffeintartalmú italt, ha hisztaminérzékeny vagyok? A kapcsolat a hisztamin intolerancia és a kávé között korántsem egyértelmű.

(Fontos! Ez a cikk a hisztamin és a kávézás (koffein) kapcsolatát vizsgálja, nem egyéb egészségügyi előnyöket vagy hátrányokat, amiket a kávénak tulajdonítunk. A cikk a jelenleg fellelhető tanulmányok felhasználásával és a tapasztalatok figyelembe vételével készült.)

A kávé és hisztamin kapcsolata

Az interneten több olyan cikket találsz miszerint a koffein hisztaminfelszabadító, DAO blokkoló, akinek hízósejt aktivációs szindrómája van messziről kerülje a kávét, a kávé magas hisztamintartalmú. Ezeknek egyike sem bizonyított, kizárólag spekuláció, és ahogy elnéztem valaki elkezdte terjeszteni ezeket a félinformációkat, mások pedig mindenféle megkérdőjelezés nélkül átvették és hivatkoztak rá, mint „hiteles” forrás. 

 

Nézzünk pár fontos tényt, amely tanulmányokkal is alátámasztott a koffein és a hisztamin kapcsolatáról:

  1. A kávéban a koffein és a csokoládéban található theobromin a hízósejtek degranulációját csökkenti, emiatt a felszabaduló hisztamin mennyisége is alacsonyabb.¹ 
  2. A koffein egy patkányokon végzett kísérlet során szignifikánsan csökkentette az allergiás reakciókat és a hisztamin felszabadulást.²

Mi történik, ha kávét iszol?

Olyan társadalomban élünk, ahol teljesen normálisnak tekinthető, hogy éjfélkor fekszünk és 6-kor már talpon vagyunk. Ébredés után az első dolgunk, hogy elindítsuk a napot az első kávéval. Eltelik fél óra és már frissnek és fittnek is érezzük magunkat. Újabb két óra elteltével pedig már jöhet is a következő kávé. Ez a fajta életvitel azonban hisztamin intolerancia esetén nem biztos, hogy a legjobb döntés.

Az adenozin nevű hormon a koffein által kiszorul a receptorairól, ahol fáradtságot és álmosságot közvetítve jelezné, amikor alvásra van szükségünk. Attól még, hogy a hatásait nem érezzük a mennyisége tovább növekszik addig, amíg nem pihened ki magad. 

Tehát valójában a kávé nem egy csodaital, ami egy csapásra supermant és wonderwomant varázsol belőlünk elképesztően éles fókusszal és világmegváltáshoz szükséges energiával, hanem valójában tökéletesen átveri a szervezetünket. Ismered az antihisztaminok hatásmechanizmusát? (Ha érdekel kattints ide → Antihisztaminok) Az antihisztaminok ugyanígy verik át a szervezetünket a hisztaminreceptorokon dokkolva, csak a hisztaminnal szemben. A kávé pedig az adenozinnal szemben. 

A kávé hisztamin tartalma

A kávé hisztamintartalma nem az elsődleges probléma. Hisztamin mentes kávé nem létezik, de maga a kávébab hisztaminszegény. A kávéfajtákat fermentálják, pörkölik, különböző formában megvásároljuk (instant, egész, bab, őrölt, kapszulás), majd eltérő módokon elkészítjük. A fermentálás és pörkölés ideje általában nem hosszú, és kimutatták, hogy a magasabb pörkölési fok alacsonyabb biogén amin szintet eredményez.³ 

A kávéban kimutatható biogén aminok csökkenő sorrendben a putrescin, spermidin, hisztamin, tiramin, kadaverin. A kávé minél rosszabb minőségű annál magasabb a hisztamin, putrescin és a kadaverin mennyisége a biogén aminok között.

Az elkészítési eljárások között is van különbség a hisztamin mennyiséget tekintve. Legalacsonyabb az eszpresszó gépek, kapszulás masinák által készített, míg a legmagasabb a french pressel készített kávék hisztamintartalma. Minőségileg általában az instant kávék zárják a sort, emiatt ezektől mindenkit óva intenék.

Ennek ellenére kávé hisztamin tartalma alacsonynak számít, amennyiben magas minőségű, organikus gazdálkodásból származó kávébabot választunk. 

A koffein egyes internetes források szerint egyben DAO blokkoló is, nem tartom kizártnak ugyan, de tanulmányt nem találtam rá, tehát tudományos adat ezt az állítást nem igazolja! Feltehetően spekuláció amiatt, hogy a teobromint szintén tévesen hisztaminfelszabadítóként sorolják be a SIGHI táblázatban. 

A teofillint, teobromin, koffein molekulárisan nagyon hasonló vegyületek, úgynevezett xantin alkaloidok, a szakirodalom nem ír DAO-enzim blokkoló hatásról egyik esetén sem! 

Kávé allergia vagy koffein érzékenység

A kávéallergiáról akkor beszélünk, ha valaki a pörköletlen zöld kávébabra allergiás. Nem túl gyakori, de ugyanúgy előfordulhat, mint más egyéb étellel szembeni allergiás reakció. 

A kávé intolerancia vagy koffein érzékenység sokkal gyakoribb, és a tünetei is kísértetiesen hasonlítanak a hisztamin intolerancia tüneteihez is, emiatt könnyű összekeverni őket. 

Kávé allergia tünetei

A kávé allergia tüneteit és a koffein érzékenységet az alábbi táblázat alapján könnyedén el tudod különíteni egymástól. 

Kávé allergia tünetei

Koffein érzékenység tünetei

Immunológiai reakció, amely során IgE antitestek és nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel

Nem immunmediált reakció, emiatt a hisztamin felszabadulás mértéke „csak” annyi, amennyi a koffein hisztaminfelszabadító képessége

A tünetek megegyeznek az többi ételallergia tüneteivel

A koffeinre való túlérzékenységi reakció jellemzi

A tünetek annyira hevesek lehetnek, hogy sürgősségi ellátásra van szükség

A tünetek ritkán annyira hevesek, hogy orvosi ellátásra lenne szükség

Allergiateszttel igazolható

Kizárásos diagnózissal igazolható, esetleg IgG intoleranciateszttel

A kávé teljes kerülésével és antihisztaminnal kezelhető

A kávé szignifikáns csökkentésével, vagy teljes kerülésével megelőzhető

Hisztamin barát konyha

Fogalmad sincs mit főzz? Nézd meg a hisztamin barát receptjeinket!

Kávé allergia vs. Hisztamin intolerancia

Az imént megismerted a különbséget a két reakció között és hogy valójában a köznyelvben kávé allergia néven elterjedt állapot valószínűleg inkább koffein érzékenység, mint valós allergiás reakció, csak helytelenül használják. 

A koffein érzékenység vagy kávé intolerancia tünetei nagyon hasonlítanak a hisztamin intolerancia tüneteihez is, ezért őket viszont nagyon könnyű összekeverni.

Tünetek

Hisztamin intolerancia

Koffein érzékenység

heves szívdobogás

✔️

✔️

szédülés

✔️

✔️

fejfájás

✔️

✔️

nyugtalanság

✔️

✔️

hidegrázás

✔️

✔️

álmatlanság

✔️

✔️

hasmenés

✔️

✔️

vizelési inger

✔️

✔️

szorongás

✔️

✔️

Hogyan különbözetheted meg mégis őket?

Onnan tudod talán a legjobban elkülöníteni, hogy koffein érzékenységed vagy hisztamin intoleranciád van, hogy ugyanezek a tünetek hisztamin intolerancia esetén megjelennek más magas hisztamintartalmú élelmiszereknél is, mint a paradicsomszósz, füstölt húsáruk, fermentált élelmiszerek, alkohol, halkonzervek. 

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet mindkettő akár egyszerre is, tehát koffein- és hisztaminérzékenységed is. 

A koffein intoleranciát olyan genetikai polimorfizmusok jelenlétével magyarázzák, amelyek vagy a koffein bontásban (CYP1A2, AHR, ADORA2A) valamilyen módon részt vesznek.⁴

Hisztamin intolerancia kávé okozta tünetei

Ha hisztaminózisod van és jó minőségű kávét fogyasztasz előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem észlelsz magadon kávézáskor. Ez a kávé egyik csapdája hisztamin intolerancia esetén.

A kávé nem magas hisztamintartalmú, feltehetően egyéb mechanizmusok okozzák a hisztaminos tünetek megjelenését. A kávé és a koffein hozzájárulhat ahhoz a bizonyos hisztaminos vödör megtöltéséhez, amibe folyamatosan „pakoljuk” a nap folyamán a különböző hisztamintartalmú ételeket, hisztaminfelszabadító ingereket, mint stressz, gyógyszerek, megerőltető fizikai aktivitás, túlzott kávéfogyasztás és így tovább. 

Miért ne fogyassz kávét hisztaminérzékenyként?

Annak ellenére, hogy nincs közvetlen bizonyítékunk a kávézás ellen, mert nem magas hisztaminos, nem bizonyított a liberátor vagy a DAO blokkoló hatása, több ellenérvet is tudok felsorakoztatni a kávéfogyasztás ellen hisztaminérzékenyként:

A koffein egy jól ismert pszichoaktív anyag, amely egyes tanulmányok szerint hisztaminfelszabadulást okoz a posterior hypothalamusban.⁵ Ez egy hisztamin neuronokban gazdag terület és az alvás-ébrenlét szabályozásban játszik szerepet.

Ez azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy a kávé testszerte hisztaminliberátorként működne. Számomra inkább az a kérdéses, hogyha a magas hisztamin eleve alvászavarokat okoz, akkor biztos szükségünk van-e még rá, hogy ezt az agyi területet tovább ingereljük, kockáztatva az alvási nehézségek rosszabbodását. 

A koffein fő hatása, hogy elfedi a fáradtság tüneteit és nem veszed észre, hogy valójában pihenésre van szükséged, nem a következő csésze kávéra. Az adenozin mennyisége annak ellenére folyamatosan növekszik, hogy a koffein az adenozin receptorokon dokkol és elfedi az álmosság és a koncentrációhiány tüneteit. Amint a koffein mennyisége csökken és egy bizonyos szint alá esik, akár fáradtabbnak is érezheted magad, mint a kávéfogyasztás előtt.

A túlhajszolt életmód stressz a testünknek, ami magasabb hisztaminszintet is okoz. ⁶ ⁷ ⁸

Szerintem te is észrevetted már, hogy mennyivel jobban érzed magad hisztamin szempontból, ha kipihent és stresszmentes vagy például egy nyaralás alatt. Gondolom feltűnt, hogy ilyenkor sokkal több hisztaminos ételt is tolerálsz.

Hisztaminérzékenység esetén a testünk jelzéseit figyelembe venni a gyógyulás egy fontos lépése!

A koffein átlagos felezési ideje egészséges egyéneknél ∼ 5 óra.⁹ Mit jelent ez? Azt, hogy a koffein mennyisége (genetikai adottságoktól függően) nagyjából 5 óra alatt csökken a felére. Ha délután 5-kor még legurítasz egy erős feketét, akkor bizony 10 óra tájban a koffein 50 százaléka még mindig a szervezetedben van. Amitől ugyan már lehet, hogy el fogsz tudni aludni, de ez éjszaka magasabb pulzust és az alvásfázisok rövidülését és az alvás töredezettségét okozhatja.¹⁰ ¹¹

A hisztaminszint nappal a legmagasabb, majd az éjszaka folyamán lecsökken, a mélyalvás fázisában pedig a legalacsonyabb.¹² 

Emiatt feltételezhető, hogy az alvás központi szerepet játszik a hisztamin semlegesítésében és a hízósejtekben tárolt hisztamin felszabadításában, ezzel szabályozva az alvás-ébrenlét ciklust. A hízósejteknek is van cirkadián ritmusa!¹³ Biztosítsd a szervezetednek a megfelelő alvás mennyiséget!

A NASA készített egy érdekes kísérletet pókokkal, ahol a pókok különböző pszichotróp anyagokat kaptak, majd megfigyelték milyen hálót szőttek. Mint láthatod a végeredmény elég elrettentő. A pókháló mintázata koffein hatása alatt volt a legzavartabb.

A koffein a nikotin és az alkohol mellett a jelenleg legálisan kapható legerősebb stimuláló anyag. Mint minden egyéb stimulánssal azt gondolom jobb, ha mi csínján bánunk! A kávéról való leszokás a Hisztaminhack része és hihetetlen milyen tünetekről számolnak be azok, akik egyszer elhagyják, majd ismét kávét isznak valamilyen alkalomból!

Forrás: https://www.miragenews.com/nasas-experiment-with-spiders-mind-altering-996703/

A kávébabok nagyon nagy százaléka szennyezett lehet mykotoxinokkkal (főként aflatoxinnal)¹⁴, peszticidekkel¹⁵, amelyek hízósejt aktivációt okozva hisztaminfelszabadulást okozhatnak¹⁶. A kávéban a pörkölési eljárás során akrilamidok keletkezhetnek, amelyek feltehetően rákkeltő anyagok.¹⁷

Ez magyarázatot adhat arra, hogyha a koffein nem is, de a kávé miért viselkedhet hisztaminfelszabadítóként, és miért oszlanak meg a tapasztalatok a fogyasztását illetően.

Milyen kávét fogyaszthatsz hisztamin intolerancia mellett?

Ha koffeines verziót fogyasztasz, akkor legyen feltétlenül bio. Az arabica típusú kávéknak jobb tolerálhatóságot tulajdonítanak, mint a robusta fajtának, tudományos igazolást azonban nem találtam rá, valószínűleg a robusta magasabb koffeintartalmának és erős savasságának köszönhető, hogy a 100% arabica kávébabot tartalmazó fajták jobbak lehetnek.  

Az akrilamid tartalom elkerülése kizárólag akkor lehetséges, ha zöld (pörköletlen) kávébabot veszünk, amelynek íze inkább hasonlít egy gyógyteára, mint kávéra.

Az akrilamid tartalom a frissen pörkölt kávéban a legalacsonyabb (175mcg/kg), az instant kávéban (358 mcg/kg), a kávéhelyettesítőkben, mint a cikória kávé vagy gabonakávé (818 mcg/kg).¹⁸

Fontos a kávé időzítése is, különben éjszaka az alvásciklusokat megzavarhatja. Emiatt délután 2 után koffeintartalmú kávét jobb, ha már nem fogyasztasz és természetesen ezt megelőzően is tarts mértéket!

Hosszas keresés után ezt a terméket találtam, ami azt gondolom valóban teljesen biztonságosan fogyasztható (kivéve annak, aki koffeinérzékeny): https://www.noordcode.com/en/pure-coffee-light-roast-whole-beans.html

 

Ha amellett döntesz, hogy leszoksz a kávéról, de hiányzik a velejáró ceremónia, akkor több lehetőség mellett is dönthetsz:

  • áttérhetsz a bio, koffeinmentes kávéra. A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, 5-30% között. Kizárólag bio-t vásárolj, mert a konvencionális kávé esetén oldószerekkel koffeinmentesítik a kávészemeket, amely hisztaminintolerancia esetén nagyobb bajt okozhat, mint a koffein. A koffeinmentes kávé hisztamin tartalma nem tér el a sima kávétól, ugyanúgy hisztamin szegény. 
  • olyan alternatívákra térsz át, amelyek utánozzák a kávé ízét. Ilyen lehet a cikória kávé, amely gluténmentes és eléggé hasonlít a kávéra az íze. A puffadásos panaszokat azonban felerősítheti a magas inulin tartalma miatt, és az akrilamidok mennyisége akár 300-szor magasabb is lehet bennünk, mint a pörkölt kávéban. A cikória kávé hisztamin intolerancia esetén közkedvelt alternatíva. 
  • választhatsz olyan megoldásokat, amivel a kávét nem, de a ceremóniát helyettesítheted. Ilyen például a kurkuma latte, persze figyelj, hogy olyan összetevőket használj, amelyek hisztamin intolerancia esetén is megengedettek! Fogyaszthatsz reggelente egy nyugtató hatású gyógynövényes teát is, mint például kamilla, hársfavirág, tulsi, citromfű, levendula. 

Tapasztalatok

Nem reprezentatív értékű a felmérés ugyan, de az Instagram követők és a Hisztaminhack csoport tagjai között indítottam egy aprócska kérdőívet, hogy kinek okoz panaszt a kávé és ezen belül kik azok, akiknek mindig is panaszt okozott, már a hisztaminérzékenysége előtt is. 

A válaszadók ( kb. 100 fő) 56%-a arról számolt be, hogy a kávé nem okoz észrevehető állapotromlást.

A maradék 44% fele azt állította, hogy már régebb óta szenved a koffein okozta mellékhatásoktól, nem csak azóta, hogy fény derült a hisztamin intoleranciájára.

A 100 főből mindössze 20 fő jelezte, hogy ő azóta nem bírja a kávét, amióta hisztaminózisa lett. Ezeknél az egyéneknél még tovább fejtegethetnénk, hogy milyen kávét fogyasztottak (bio, konvencionális, arabica, robusta), milyen minőséget (olcsó, középkategória, drágább toxinokra bevizsgált termék), mekkora mennyiségben és milyen formában (kapszulás, őrölt, frissen őrölt).

1.) Arita Dewi Nugrahini, Momoko Ishida, Toshifumi Nakagawa, Kosuke Nishi, Takuya Sugahara, Anti-degranulation activity of caffeine: In vitro and in vivo study, Received 7 February 2019, Revised 14 June 2019, Accepted 14 June 2019, Available online 20 June 2019, Version of Record 20 June 2019. https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.103422

2.) H Y ShinC S LeeH J ChaeH R KimS H BaekN H AnM H Kim, Inhibitory effect of anaphylactic shock by caffeine in rats, PMID: 10727752, doi: 10.1016/s0192-0561(00)00006-0

3.) Donatella Restuccia, U. Gianfranco Spizzirri, Ortensia I. Parisi, Giuseppe Cirillo, Nevio Picci, Brewing effect on levels of biogenic amines in different coffee samples as determined by LC-UV, Department of Pharmacy, Health and Nutritional Sciences, University of Calabria, Edificio Polifunzionale, Arcavacata di Rende (CS) 87036, Italy,  Received 10 May 2013, Revised 21 November 2014, Accepted 23 November 2014, Available online 29 November https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.134

4.) Jacob L. Fulton, Petros C. Dinas , Andres E. Carrillo, Jason R. Edsall, Emily J. Ryan  and Edward J. Ryan, Impact of Genetic Variability on Physiological Responses to Caffeine in Humans: A Systematic Review, Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1373., Published online 2018 Sep 25. doi:10.3390/nu10101373, PMCID: PMC6212886 PMID: 30257492

5.) Joshi John, Tohru Kodama, Jerome M Siegel, Caffeine promotes glutamate and histamine release in the posterior hypothalamus, Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2014 Sep 15;307(6):R704-10. doi: 10.1152/ajpregu.00114.2014, PMID: 25031227 PMCID: PMC4166758

6.) Shin Fukudo, Michiko Kano, Yasuhiro Sato, Tomohiko Muratsubaki, Motoyori Kanazawa, Manabu Tashiro, Kazuhiko Yanai, Histamine Neuroimaging in Stress-Related Disorders, PMID: 35156186 DOI: 10.1007/7854_2021_262 

7.) C Ito, The role of brain histamine in acute and chronic stresses, Biomed Pharmacother. 2000 Jun;54(5):263-7. doi: 10.1016/S0753-3322(00)80069-4, PMID: 10917464

8.) K Dark, H V Peeke, G Ellman, M Salfi, Behaviorally conditioned histamine release. Prior stress and conditionability and extinction of the response, PMID: 2440374 DOI: 10.1111/j.1749-6632.1987.tb35816.x

9.) Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research. Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance: Formulations for Military Operations. Washington (DC): National Academies Press (US); 2001. 2, Pharmacology of Caffeine. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK223808/

10.) Christopher Drake, Ph.D., F.A.A.S.M., Timothy Roehrs, Ph.D., F.A.A.S.M., John Shambroom, B.S., and Thomas Roth, Ph.D., Caffeine Effects on Sleep Taken 0, 3, or 6 Hours before Going to Bed, J Clin Sleep Med. 2013 Nov 15; 9(11): 1195–1200. Published online 2013 Nov 15. doi: 10.5664/jcsm.3170, PMCID: PMC3805807 PMID: 24235903 

11.) I Karacan, J I Thornby, M Anch, G H Booth, R L Williams, P J Salis, Dose-related sleep disturbances induced by coffee and caffeine, Clin Pharmacol Ther. 1976 Dec;20(6):682-9. doi: 10.1002/cpt1976206682, PMID: 186223

12.) 13.) Yuki Nakamura,Kayoko Ishimaru,Shigenobu Shibata,and Atsuhito Nakao, Regulation of plasma histamine levels by the mast cell clock and its modulation by stress, Sci Rep. 2017; 7: 39934. Published online 2017 Jan 11. doi: 10.1038/srep39934, PMCID: PMC5225447 PMID: 28074918

14.) K M Soliman, Incidence, level, and behavior of aflatoxins during coffee bean roasting and decaffeination, J Agric Food Chem. 2002 Dec 4;50(25):7477-81. doi: 10.1021/jf011338v, PMID: 12452679

15.) Areej Merhi, Rita Kordahi, and Hussein F. Hassan, A review on the pesticides in coffee: Usage, health effects, detection, and mitigation, Front Public Health. 2022; 10: 1004570. Published online 2022 Nov 8. doi: 10.3389/fpubh.2022.1004570, PMCID: PMC9681499 PMID: 36424972

16.) U Rohr, W König, F Selenka, [Effect of pesticides on the release of histamine, chemotactic factors and leukotrienes from rat mast cells and human basophils], Zentralbl Bakteriol Mikrobiol Hyg B actions. 1985 Dec;181(6):469-86, PMID: 2420099

17.) Burhan Başaran, Burcu Çuvalcı, and Güzin Kaban, Dietary Acrylamide Exposure and Cancer Risk: A Systematic Approach to Human Epidemiological Studies, Foods. 2023 Jan; 12(2): 346. Published online 2023 Jan 11. doi: 10.3390/foods12020346, PMCID: PMC9858116 PMID: 36673439

18.) https://www.healthline.com/nutrition/acrylamide-in-coffee#concentration

Alkalmazható gyógyszerek

Nem tudod milyen gyógyszereket szedhetsz? Töltsd le útmutatónkat!

Tartalomjegyzék

Ki ír itt?
Heiduk-Szabó Csilla

Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van „szerencséje” megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket. 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket oszd meg!

Ezek is érdekelhetnek

Mennyire legyen friss?

Sok élelmiszert nem lehet egyszerűen tolerálható vagy nem tolerálható kategóriába sorolni. Vannak olyanok, amik bizonyos körülmények között elfogadhatóak, bizonyos körülmények között pedig abszolút nem. Ezért is tartozik a hisztaminintolerancia a legbonyolultabb élelmiszer-intoleranciák közé.

Tovább olvasom »

Mindent a DAO enzimről

A Daosinra, csakúgy, mint az antihisztaminokra is, csak a diéta kiegészítéseként szabad tekinteni. Amennyiben betartjuk a diétát, az antihisztaminokat csak megelőzésként vagy a tünetek megjelenése esetén kell szedni. Az antihisztaminokkal ellentétben a Daosin csak és kizárólag a tünetek megelőzésére alkalmazandó.

Tovább olvasom »