fbpx

Tünetek megelőzésére – DAO enzim

A Daosinra, csakúgy, mint az antihisztaminokra is, csak a diéta kiegészítéseként szabad tekinteni. Amennyiben betartjuk a diétát, az antihisztaminokat csak megelőzésként vagy a tünetek megjelenése esetén kell szedni. Az antihisztaminokkal ellentétben a Daosin csak és kizárólag a tünetek megelőzésére alkalmazandó.

Tartalom

A hisztaminintolerancia terápiájának fontos eleme a hisztaminszegény diéta. Ugyan nem csodaszer és nem hoz gyógyulást, de nem váltható ki különböző gyógyszerek szedésével. Az antihisztaminok, a DAO enzim vagy egyéb kofaktorok használatával a diétát nem szabad kiváltani. Tehát ne azért szedjük a gyógyszert vagy táplálékkiegészítőket, hogy bármit megehessünk. A közép- vagy hosszú távú terápia alapja mindenféleképpen az étrend betartása. Ez az egyetlen módja annak, hogy a tünetek gyorsan alábbhagyjanak, majd hosszú távon is kordában tarthatóak legyenek egy lényegesen megengedőbb diéta mellett.

DAO enzim-készítmények

A DAO enzimre, csakúgy, mint az antihisztaminokra is, csak a diéta kiegészítéseként szabad tekinteni. Amennyiben betartjuk a diétát, az antihisztaminokat csak megelőzésként vagy a tünetek megjelenése esetén kell szedni.

→ A hisztaminreceptor-antagonistákról (antihisztaminokról) ebben a cikkben tudtok tovább tájékozódni.

Az antihisztaminokkal ellentétben a Daosin csak és kizárólag a tünetek megelőzésére alkalmazandó. Rosszullét esetén a bevétele teljesen felesleges, ebben az esetben nincs hatása.

A hisztaminszegény diétánál nemcsak a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását kell kerülni, hanem más biogén aminok mennyiségére is oda kell figyelni azért, mert a DAO enzim szívesebben bontja a többi biogén amint, így kevésbé jól működő enzimaktivitás esetén előfordulhat, hogy a hisztamin bontásához már nem lesz megfelelő az enzimtevékenység. A megfelelő mennyiségben megválasztott és jól időzített diaminoxidáz enzim bevétele azonban segíthet, hogy néha a tiltott élelmiszerekből is fogyaszthassunk.

Receptek

Fogalmad sincs mit ehetsz?

Összezavar a sok ellentmondásos információ? Nem csoda!

Nézd meg a hatalmas receptgyűjteményünket, amiből már akár ma főzhetsz magadnak hisztaminbarát ételeket!

Hogyan használd?

Szükség esetén vegyünk be az étkezés előtt nagyjából 10 perccel a hisztaminterheléstől függően 1-2 kapszula DAO enzimet. Alkalmazása lehet időszakos, de a tájékoztató alapján naponta 3-szor a főétkezések előtt hosszú távon akár napi szinten is szedhető. Viszont a kapszula hisztaminfelszabadítók és a DAO-blokkolók ellen nem hatékony, ezért csak bizonyos élelmiszerek esetén érdemes alkalmazni.

‼️ A Daosint vagy egyéb készítményt használóknak feltétlenül tisztában kell lenni azzal, mi az, amit ez a kapszula nem tud: A DAO enzim-molekula méreténél fogva túl nagy ahhoz, hogy a beleken kívül fejtse ki a hatását. A gyártó állítása szerint a bélfalon nem képes átjutni, ezáltal csak a szervezeten kívül tudja a hatását kifejteni.

Minden, ami a bélben van, ugyanúgy a szervezetünkön kívül van, mint ami a bőrünkön kívül van. Azonban mindkettő átjárható, ahogy a bélfal, úgy a bőr is. A különbség a kettő között annyi, hogy eltérő méretű molekulák tudnak a bőrünkön és a bélfalon keresztül közlekedni.

A DAO enzim kizárólag a bélben, az étkezést megelőzően tudja kifejteni a hatását, ezért kell evés előtt 10 perccel bevenni. Régebben korábbi bevételt javasoltak, hogy a vékonybélbe juthasson, mire az étel is odaér. Most az az ajánlás, hogy csak 10 perccel étkezés előtt vegyük be, mert így az étellel keveredve már korábban is részt tud venni a hisztamin bontásában. A korábban bevitt hisztamint nem tudja elbontani, így utólag felesleges bevenni.

Például...

Ha fáj a fejed teljesen felesleges DAO-t bevenni, mert a fejfájás a hisztaminban gazdag étkezés következménye, a hisztamin ilyenkor az idegrendszerben garázdálkodik, semmi köze a bélben lévő hisztaminhoz. Mivel a DAO szerek nem tudják átlépni a bélfalat, így a vér-agy gátat sem, emiatt nem fog segíteni, ha ilyen esetben beveszed. 

Mivel a Daosin csak a belekben hat, hatástalan a test által a szövetekben felszabadított hisztaminnal szemben, amelyet más allergén anyagok, gyógyszerek vagy hisztaminfelszabadítók váltanak ki. A liberátorok sokkal lassabban hatnak, így lehet, hogy csak másnapra okoz hisztamintöbbletet, például hasmenést, nem úgy, mint a hisztamintartalmú ételek. Ebben az esetben nem megsaccolható az az időpont, hogy mikor lép fel emelkedett hisztaminszint, emiatt nem tudjuk a bevételt sem időzíteni. Továbbá a hisztaminliberátorok szöveti hisztamint szabadítanak fel, amely ellen a DAO készítmények teljesen hatástalanok. Ezáltal az az állítás, hogy Daosin mellett mindent lehet enni, teljesen valótlan. Azoknak, akik a hisztaminfelszabadítókra reagálnak érzékenyen, a Daosin sajnos nem jelent segítséget. Ilyenek a paradicsom, eper, csokoládé. 

Tehát még egyszer: A DAO enzim kizárólag a hisztamint vagy más biogén amint tartalmazó élelmiszerek esetén megoldás hisztaminérzékenység esetén. Ahol az élelmiszer-táblázatban L betű (liberátor) vagy B betű (blokkoló) van az ételek előtt, azokat a bevétel ellenére sem ajánlatos fogyasztani (egy ideig). Az enzim nem a diéta elhagyására lett kitalálva, hanem arra, hogy néha egy kicsit többet engedhessünk meg magunknak.

Jelenleg kapható DAO enzimek:

  • Daosin,
  • DAOfood,
  • Béky GastEnzy (ez egy komplex emésztőenzim készítmény),
  • Naturdao (vegán) ennél valamivel rosszabb tolerálhatóságról számolnak be, akik próbálták

Alkalmazható gyógyszerek

Nem tudod milyen gyógyszereket szedhetsz? Töltsd le útmutatónkat!

Tartalom

Ki ír itt?​
Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van "szerencséje" megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket.
Ha úgy gondolod ez a cikk másnak is hasznos lehet oszd meg vele!

Ezek is érdekelhetnek

Mi az antihisztamin?

Hisztaminózis esetén több készítmény is elérhető a tünetek megelőzésére, vagy ha azok már megjelentek, akkor a csillapítására. A megelőzésben fontos szerepe van a DAO enzim készítményeknek, amely egy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A tünetek megjelenése esetén a reakciók enyhítésére pedig az antihisztaminokat vethetjük be.

Tovább olvasom »
Hisztaminintolerancia teszt

Hisztamin intolerancia tesztek

Egyes hisztamin intolerancia tesztek csak egy specifikus problémát tudnak bizonyítani a hisztamin-anyagcsere kapcsán, de nem vesznek figyelembe további rendellenességeket. Mások eltéréseket tudnak kimutatni bizonyos értékekben, de figyelmen kívül hagynak egyéb okokat. Nézzük milyen lehetőségeink vannak Magyarországon!

Tovább olvasom »