Köszönjük, ha megosztod!

Mennyire legyen friss?

Sok élelmiszert nem lehet egyszerűen tolerálható vagy nem tolerálható kategóriába sorolni. Vannak olyanok, amik bizonyos körülmények között elfogadhatóak, bizonyos körülmények között pedig abszolút nem. Ezért is tartozik a hisztaminintolerancia a legbonyolultabb élelmiszer-intoleranciák közé.

Tartalom

A leglényegesebb eltérés más intoleranciákkal szemben, hogy hisztaminintolerancia esetén a legfontosabb tényező az ételek frissessége.

Ha kéthetes tejet iszol, attól abban még nem lesz több laktóz, ellenben hisztamin annál inkább.

Az élőlényekben a hisztamin a hisztidin nevű aminosavból a hisztidin-dekarboxiláz (HDC) enzim segítségével keletkezik. A hisztidin a proteinek egyik építőköve. Ennek eredményeként hisztamin csak ott tud keletkezni, ahol a hisztidin aminosav is megtalálható. Fehérjék azonban minden élőlényben jelen vannak, de min múlik akkor, hogy egy étel alacsony vagy magas hisztamintartalmú?

Két folyamatot különböztetnek meg, amelyek egy élelmiszert magas hisztamintartalmúvá tehetnek:

1. Egyes élőlények az élettartamuk alatt is tartalmaznak bizonyos mennyiségű hisztamint. Ezt befolyásolja a zöldség vagy a gyümölcs érettségi foka, de nem befolyásolja a frissessége. Ilyen hisztamintartalmú élelmiszerek a paradicsom, az eper vagy a csalán.

2. Az élőlények biomasszáját a haláluk után (pl. betakarítás) mikroorganizmusok kezdik lebontani (proteolízis). A bomlás során a fehérjéket építőelemeikre bontják (hisztidinre és más aminosavakra). Ezek az aminosavak aztán tovább metabolizálódnak hisztaminná és más biogén aminokká. E folyamat esetén lesz kulcsfontosságú az adott élelmiszer frissessége.

Befolyásoló tényezők

1. Fehérjetartalom és aminosav-összetétel

Minél több fehérjét, peptidet és aminosavat – ezek közül is javarészt hisztidint a többi aminosav mellett – tartalmaz valami, annál nagyobb a hisztaminkeletkezés esélye. Ennek ellenére nem kell kerülnöd ezeket az élelmiszereket, mert azt, hogy a hisztidinből hisztamin legyen, több tényező is befolyásolja. 

2. Romlandóság

Minél romlandóbb egy élelmiszer, annál gyorsabban keletkezik benne hisztamin. Könnyen romlandóak azok az élelmiszerek, amelyek a baktériumok számára kedvező tápanyag-összetétellel rendelkeznek, ebbe beletartozik a magas fehérje-szénhidrát arány, és ha a mikroorganizmusok (bacik és élesztők) komfortosan érzik magukat (számukra megfelelő páratartalom, hőmérséklet, levegő). Emiatt nagyon fontos a megfelelő hűtés.

3. Higiénia

A mikroorganizmusok természetesen mindenhol ott vannak: a tárgyak felületén és a levegőben. Nagyon fontos, hogy mindig moss kezet, mielőtt bármit is csinálsz a konyhában, és takard le az élelmiszereket, amint lehetőséged nyílik rá. Minél több mikroorganizmus kerül az ételbe, annál gyorsabban és annál több hisztamin termelődhet. Ez az, ami egyáltalán nem szerencsés, épp elég annyi, amennyi már eleve is van benne.

4. Tárolás

Minél tovább tárolsz egy élelmiszert, annál több idejük van a mikroorganizmusoknak hisztamint előállítani. Még a megfelelően konzervált ételekben, baktériumok jelenléte nélkül is megindulhat lassan a fehérjék természetes lebomlása (proteolízis). Emiatt hiába hőkezelt és csírátlanított az étel, egy idő után ugyanúgy okozhat problémát. Tehát ne vásárolj be egy hónapra előre, és ajánlott kerülnöd a konzerveket is.

Csináld jobban, légy jobban!

Csatlakozz
hozzánk Te is

Hisztaminhackernek!

Tanuld meg velünk lépésről-lépésre, hogy:  

hisztamin hack

ALAPSZABÁLYOK

❗️ Ezek nagyon fontos irányelvek, addig mindenképp tartsd magad ezekhez, amíg egy pár hét alatt tünetmentes nem leszel. Ha ezt elérted, elkezdhetsz kísérletezgetni, visszavezetni egyes kevésbé megterhelő ételeket. Egy nap csak egyet (!), különben fogalmad sem lesz, mi okozta a problémát. Ezt úgy érdemes csinálnod, hogy egyvalamit kipróbálsz, és utána 2-3 napig nem eszel semmi újat sem, mert a tünetek nemcsak aznap jelentkezhetnek, hanem 2 nap múlva is. Légy türelmes, haladj lassan, írj fel mindent, hogy okozott-e problémát, vagy nem. 

Ajánlott az étrendnapló vezetése, amelyet itt letölthetsz. >>> Étkezési- és tünetnapló

 

https://www.histaminintoleranz.ch/de/therapie_histaminpotential.html#frische

Ki ír itt?

Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van „szerencséje” megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket. 

A hisztaminintolerancia egy gigantikus terület, ahol soha nem dőlhetünk hátra, hogy már mindent tudunk. Ezt igyekszem sohasem szem elől téveszteni és ennek megfelelően folyamatosan képzem magam, hogy neked mindig naprakész, kiemelkedő színvonalú tudásommal tudjak segíteni. 

Ezek is érdekelhetnek

hisztamin belsőségek

Húsok, halak, belsőségek

A hisztaminszegény diéta meglehetősen bonyolultnak tűnik elsőre. Sajnos sok buktatója van, amelyet általában csak a saját kárunkon tapasztalunk meg. A kezdetek kezdetén egyszerűen nem lehet mindenre odafigyelni. Aki előtte (ab)normális nyugati koszton nevelkedett, mint én is, azoknak első hallásra ijesztő a végeláthatatlan lista.

Tovább olvasom »
hisztamin diéta

Hisztamin diéta

A hisztaminszegény diéta követése önmagában nem gyógyít meg senkit, viszont nagyon hasznos eszköz, hogy mihamarabb javuljon az állapotod. Az első időszakban tulajdonképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mihamarabb csillapodjanak a hisztamin okozta tünetek. De mire érdemes odafigyelni?

Tovább olvasom »