fbpx

Hisztamin intolerancia okai

Hisztamin intoleranciáról akkor beszélhetünk, amikor a testünk olyan hisztamintöbblettel rendelkezik, amelyet már nem képes kielégítően elbontani, és ez tünetekhez vezet. A hisztamin intolerancia okai közé tartozik a test által felszabadított nagy mennyiségű hisztamin, a szájon át bevitt hisztamin és/vagy biogén aminok nagymértékű fogyasztása és ezeknek a kombinációja.
hisztaminintolerancia okai

Tartalom

Inkább hallgatnád?

Ha tetszett és szívesen hallgatnál tőlünk további podcastokat is, adj nekünk egy 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ -os értékelést azon a plattformon ahol hallgatsz minket! Nagyon hálásak vagyunk a támogatásodért!

A részeket hallgathatod a podcast saját weboldalán szolgáltatótól függetlenül, Google Podcaston és az iTunes-on is, ha ide kattintasz:

Hisztamin intoleranciáról akkor beszélhetünk, amikor a testünk olyan hisztamintöbblettel rendelkezik, amelyet már nem képes kielégítően elbontani, és ez tünetekhez vezet.

A hisztamin intolerancia okai közé tartozik a test által felszabadított nagy mennyiségű hisztamin, a szájon át bevitt hisztamin és/vagy biogén aminok nagymértékű fogyasztása és ezeknek a kombinációja. Ha nincs arányban a különböző forrásokból származó hisztamin mennyisége a test lebontási képességével, és ez az egyéni toleranciaküszöböt meghaladja, akkor „mérgezési” tünetek széles köre jelentkezhet.

hisztamin megfelelő mennyiségben nem méreg, hanem a testünk egyik, számtalan funkciót ellátó hírnöke. Egy hisztaminnal elárasztott testben e folyamatok szabályozása minden bizonnyal zavart szenved. Leggyakrabban a fizikai okok, környezeti tényezők és ezek keveredése felelős a zavart működésért.

A hisztamin intolerancia típusai

Megkülönböztetnek primer (genetikai, veleszületett) és szekunder (kialakult) hisztaminintoleranciát.

Előidézheti a megnövekedett hisztaminszint, érzékenyebb receptorok jelenléte, a lebontásban vagy a celluláris felvételben való zavar (vitatott!).

Primer hisztaminózis kapcsán még nagyon sok kutatásra van szükség, főleg azért, mert egyre gyakoribb a hisztaminfelszívódási zavar megjelenése gyerekeknél is úgy, hogy kiváltó okot nem találnak.

Az epigenetikai faktorok megismerésével egyre többen megkérdőjelezik azonban a primer formát, hogy egyáltalán ilyen létezik-e, előfordulhat-e olyan, hogy az ember egyszerűen úgy születik, hogy nem képes a hisztamin bontására. Ahogy egyre jobban megismerjük a környezet hatásait a genetikai állományra, úgy néz ki, hogy az életmód is óriási szerepet játszik a hisztamin intolerancia okai között.

Tudjuk, hogy vannak a DAO és a HNMT géneknek olyan módosulatai, amely variációknál ezek az enzimek nem megfelelő hatásfokkal képesek működni. Olyan génhibát azonban még nem találtak, amely esetében egyáltalán ne működne a hisztaminbontás. 

Azoknál, akik élelmiszer-allergiával, atópiás dermatitisszel, asztmával vagy hisztamin intoleranciával küzdenek, fellelhetőek a DAO és/vagy a HNMT gének különböző variációi. Ezek a génvariánsok nem vezetnek minden esetben az adott enzim funkciójának zavarához vagy az intolerancia manifesztációjához. 

Feltételezések szerint ehhez más mechanizmusok is hozzájárulnak, hiszen nem minden asztmásnak vagy allergiásnak van hisztamin intoleranciája is. Ha pedig kell lennie egy másik tényezőnek is, amely előidézi az intoleranciát, akkor már nem tekinthető primer formának.

Enzimes bontás csökkent működése

A DAO enzim zavarát előtérbe helyezik a HNMT aktivitászavarával szemben. 

Nem minden esetben a gyomor-bél traktusra lokalizálódik a zavar, de mivel a bél nyálkahártyájának felszíne óriási (kb. 250 m2), ezért nagy mennyiségű hisztamint tud rendelkezésre bocsátani, és itt a legnagyobb a hisztaminbontó enzimek aktivitása is. Ahol magas lehet a testben a hisztamin szintje, ott normális esetben a bontás aktivitása is magas. Ha ez az egyensúly felborul, akkor jelentkezhetnek a hisztaminintolerancia tünetei, mint például hasmenés, hányinger, fejfájás vagy vérnyomásesés.

Az eddig ismert esetek túlnyomó részét az enzimes bontás, ezen belül is leginkább a diaminoxidáz enzim nem megfelelő működése okozza. Emiatt ez a terület jóval kutatottabb is, több információ lelhető fel a témáról.

Bár még vita tárgya, hogy a DAO zavart működése önmagában besorolható-e a  hisztamin intoleranciát okai közé. Vannak olyan kutatási eredmények, amelyek azt állítják, hogy nem történik semmi abban az esetben, ha a DAO enzimes bontását megzavarják¹, és persze vannak olyanok, amik azt támasztják alá, hogy ez önmagában is okozhatja a tüneteket².

Továbbá vannak arra irányuló kutatások, amelyeknél hisztamin és más biogén aminok által okozott „mérgezéssel” kiváltották a hisztaminintolerancia tüneteit, és eközben a DAO működési rendellenessége volt megfigyelhető³. Ez azonban mindenképp arra enged következtetni, hogy a DAO-nak igenis létjogosultsága van a hisztamin intolerancia okai között.

Hisztamin intolerancia okai – DAO aktivitás-zavarral kapcsolatban

A hisztamin intolerancia okai – HNMT aktivitászavarral kapcsolatban

Feltételezik, hogy a HNMT alulműködése megfelelő DAO-működés mellett nem okoz hisztamin intoleranciát. Ha a HNMT enzim nem megfelelően látja el az intracelluláris hisztamin bontását, valószínűleg képes a neurológiai tünetek felerősítésére és a hisztaminintolerancia krónikussá tételére.

Csináld jobban, légy jobban!

Hisztaminhack

Tanuld meg velünk lépésről-lépésre, hogy:  

Hisztamin intolerancia okainak csoportosítása

A hisztaminbontási zavarok szinte mindig más alapbetegségek következményeként jelentkeznek szekunder problémaként. 

Amennyiben a kiinduló kóros állapot gyógyítható, nagy valószínűséggel a hisztaminintolerancia is el fog múlni. Vannak olyan megbetegedések, amelyek nem érintik a gyomor-bél traktust, mégis kialakulhat mellettük hisztamin intolerancia, és természetesen vannak olyan, a gasztrointesztinális traktust érintő betegségek, amelyek okozhatnak átmeneti vagy végleges intoleranciát is.

Vigyázat! A bél nem megfelelő működése vagy működésének megváltozása gyakran tünetmentes és „észrevétlen” marad (pl. permeabilitási zavar, bélepithel sérülése, kismértékű gyulladások). Azért tettem idézőjelbe, mert általában olyan tünetek jelentkeznek ilyenkor, amikre hajlamosak vagyunk legyinteni. Kis bélgázosság, puffadás, nehéz érzés a gyomorban fehérjefogyasztást követően, néha-néha hasmenés vagy épp székrekedés. 

A végleges tünetmentesség eléréséhez nem mindig elegendő az alapbetegség kezelése, hanem a környezeti ártalmak kiszűrésére is szükség van. Ilyenek az alváshiány, méreganyagokkal való expozíció, stresszkezelés, organikus élelmiszerek fogyasztása és még sorolhatnánk… 

Nem a gasztrointesztinális traktust érintő alapbetegségek, melyeknek következménye LEHET a hisztaminérzékenység

Atópiás betegségek:

▪️ atópiás dermatitisz
▪️ asthma bronchiale
▪️ allergiás rhinitis (szénanátha)
▪️ ételallergia (IgE)
        – orális allergiaszindróma (OAS, keresztallergia)
        – gasztrointesztinális allergia
        – anafilaxia
▪️ koszmó
▪️ urtikária

Nem atópiás alapbetegségek:

▪️ ételallergia (nem IgE)
       –  késői reakciós típus
       – malabszorpciós szindróma
▪️ krónikus urtikária
▪️ polyposis nasi (orrpolip)
▪️ masztocitózis
▪️ intolerancia a nem szteroidtartalmú gyulladásgátlókkal szemben (NSAID-intolerancia), szalicilátintolerancia
▪️ kontrasztanyagokkal szembeni intolerancia

Gasztrointesztinális traktust érintő alapbetegségek, amelyeknek következménye LEHET a hisztamin intolerancia

Nem erozív gasztroenterológiai alapbetegségek*:

▪️ szénhidrát-felszívódási zavarok
▪️ laktóz, gyümölcscukor, szorbit stb.
▪️ élelmiszer-allergia**
▪️ gasztrointesztinális allergiák (I–IV-es típusú)
▪️ nem specifikus vagy posztinfekciós vékony- és vastagbél-elváltozások**
▪️ kollagén- vagy limfocitás kolitisz
▪️ NSAID-intolerancia
▪️ IBS
▪️ vastagbélpolipok, tumorok gyakori előfordulása
▪️ perzisztens vírusfertőzés
▪️ cöliákia**
▪️ eozinofil betegségek (nyelőcső, gyomor, bél)**
▪️ masztocitózis**, limfóma**, polipózisszindróma
▪️ ritka bélbetegségek

* előfordulásának gyakorisága szerinti sorrendbe rendezve
** ezek a betegségek súlyos esetben erozívvá válhatnak

Erozív gasztroenterológiai alapbetegségek:

▪️ akut és krónikus vékony- és vastagbélfertőzés (pl. szalmonella)
▪️ krónikus vastagbélgyulladás
▪️ Crohn-betegség
▪️ colitis ulcerosa
▪️ ritka vékony- és vastagbélgyulladások (pl. Behcet-szindróma)

Látható, mennyi betegség következménye lehet a hisztaminintolerancia. Emiatt nagyon fontos, hogy alapos kivizsgáláson vegyél részt, és ez különösen igaz azokra, akiknek a diéta ellenére továbbra is tüneteik vannak.

Több helyen is olvashatod, hogy az eliminációs diéta hiba nélkül végezve pár nap alatt javulást eredményezhet. Ez csak abban az esetben van így, ha más olyan megbetegedések nem állnak fenn, amelyek befolyással lehetnek a hisztaminintoleranciára. Amennyiben megvan a kiváltó ok, a gyógyulás nagyon gyors is lehet, de természetesen előfordul, hogy évekig is eltart, amíg egyáltalán kiderül, hogy milyen egyéb zavarok húzódnak meg a háttérben.

Eddigi tapasztalataim alapján a hisztamin intolerancia kialakulásának okai között a leggyakoribb problémák a bélbetegségek (áteresztő bél, a bélflóra egyensúlyának felborulása és gyulladások). Gyakoriak a hormonális problémák, pajzsmirigy-alulműködés, inzulinrezisztencia, valamilyen epepanasz vagy mikrotápanyag-hiány. Ezeken a területeken mindenképpen érdemes további vizsgálatokat végeztetni.

Habár sokan beszélnek a hisztamin intolerancia lelki okairól, tudományosan még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani az efajta feltételezéseket.

Hisztamin tolerancia útmutató
Kiutat keresel a hisztaminózis labirintusából? Nem könnyű feladat ez, pláne, ha kizárólag a diétára koncentrálsz. Töltsd le az útmutatót és megtudhatod mire lesz még szükséged a hisztamin diétán túl!

Tartalom

Ki ír itt?
Csilla

Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van „szerencséje” megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket. 

A hisztaminintolerancia egy gigantikus terület, ahol soha nem dőlhetünk hátra, hogy már mindent tudunk. Ezt igyekszem sohasem szem elől téveszteni és ennek megfelelően folyamatosan képzem magam, hogy neked a legfrissebb, kiemelkedő színvonalú tudásommal tudjak segíteni. 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket oszd meg!
Hisztamin táblázat
Töltsd le a hisztamin táblázatot, amely segít eligazodni az élelmiszerek hisztamin tartalmát illetően!

Ezek is érdekelhetnek

Hisztaminintolerancia teszt

Hisztamin intolerancia tesztek

Egyes hisztamin intolerancia tesztek csak egy specifikus problémát tudnak bizonyítani a hisztamin-anyagcsere kapcsán, de nem vesznek figyelembe további rendellenességeket. Mások eltéréseket tudnak kimutatni bizonyos értékekben, de figyelmen kívül hagynak egyéb okokat. Nézzük milyen lehetőségeink vannak Magyarországon!

Tovább olvasom »
Hisztaminintolerancia tünetei

A hisztamin intolerancia 31 tünete

A hisztamin számtalan funkciót lát el a szervezetünkben, emiatt a tünetek nagyon széles skálán mozognak, és különböző szervrendszereket érinthetnek. Nem minden érintett mutatja ugyanazokat a tüneteket. Feltehetően mindenki esetében található egy gyengébb terület, ahol a tünetek először felbukkannak, mielőtt a test többi részét is érintené. A cikkből kiderül, mik a hisztamin intolerancia jellegzetes tünetei.

Tovább olvasom »
hisztamin diéta

Hisztamin diéta: így csináld!

A hisztamin szegény diéta követése önmagában nem gyógyít meg senkit, viszont nagyon hasznos eszköz, hogy mihamarabb javuljon az állapotod. Az első időszakban tulajdonképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mihamarabb csillapodjanak a hisztamin okozta tünetek. De mire érdemes odafigyelni? A cikkben bemutatom a hisztamin diéta alapjait.

Tovább olvasom »