fbpx

Hisztaminózis

Hisztaminózis egy gyűjtőfogalom, amelyeket azokra az betegségekre használunk, amikor a szervezet hisztamin szintje a fiziológiásan megkívánt egészséges szintet meghaladja. Ilyenkor az emberi szervezet valamilyen okból kifolyólag nem tudja elbontani a kívülről, étkezéssel érkező, vagy a test önmaga által felszabadított hisztamint. A hisztamin érzékenység vagy tévesen hisztamin intolerancia, hisztamin allergia néven emlegetett állapot a hisztaminózis egy formája. Ide tartoznak azonban a hízósejt aktivációs szindróma (MCAS) vagy a masztocitózis hisztamin betegségek is.

Hisztamin intolerancia és a terhesség kapcsolata

A magas hisztaminszint a magzatra nézve különösen veszélyes lehet. A koraszülés és a vetélés kockázata megemelkedik a túlzott mennyiségű hisztamin mellett. Emiatt kiemelten fontos, hogy hisztamin intolerancia jelenlétében a terhességünkre is nagyobb figyelmet fordítsunk. A cikkben minden fontos információt megtalálsz.

Tovább olvasom »
hisztaminintolerancia okai

Hisztamin intolerancia okai

Hisztamin intoleranciáról akkor beszélhetünk, amikor a testünk olyan hisztamintöbblettel rendelkezik, amelyet már nem képes kielégítően elbontani, és ez tünetekhez vezet. A hisztamin intolerancia okai közé tartozik a test által felszabadított nagy mennyiségű hisztamin, a szájon át bevitt hisztamin és/vagy biogén aminok nagymértékű fogyasztása és ezeknek a kombinációja.

Tovább olvasom »
Hisztaminintolerancia teszt

Hisztamin intolerancia tesztek

Egyes hisztamin intolerancia tesztek csak egy specifikus problémát tudnak bizonyítani a hisztamin-anyagcsere kapcsán, de nem vesznek figyelembe további rendellenességeket. Mások eltéréseket tudnak kimutatni bizonyos értékekben, de figyelmen kívül hagynak egyéb okokat. Nézzük milyen lehetőségeink vannak Magyarországon!

Tovább olvasom »
Hisztaminintolerancia tünetei

A hisztamin intolerancia 31 tünete

A hisztamin számtalan funkciót lát el a szervezetünkben, emiatt a tünetek nagyon széles skálán mozognak, és különböző szervrendszereket érinthetnek. Nem minden érintett mutatja ugyanazokat a tüneteket. Feltehetően mindenki esetében található egy gyengébb terület, ahol a tünetek először felbukkannak, mielőtt a test többi részét is érintené. A cikkből kiderül, mik a hisztamin intolerancia jellegzetes tünetei.

Tovább olvasom »
mi a hisztamin

Mi az a hisztamin?

Valószínűleg ez az első kérdés, ami megfordul a fejedben, amikor meghallod először azt szót, hogy hisztamin intolerancia. Ha szeretnél rájönni a betegséged kiváltó okára, ahhoz fontos az is, hogy ismerd a hisztamin-anyagcsere folyamatát.
Igyekszem mindenkit megtanítani arra, amit én is tudok a hisztaminról. Hiszem, hogy az „ellenség” megismerése az egyik kulcsa a győzelemnek. Ebből a bejegyzésből megtudhatod mi a hisztamin és pontosan milyen szerepe van az életünkben.

Tovább olvasom »

Hisztamin intolerancia

Ebben a bejegyzésben minden fontos információt megtudhatsz a hisztamin intoleranciáról. Részletesen bemutatom, hogy mi is az a hisztaminózis, mik a kialakulásának okai és tünetei, illetve, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak.

Tovább olvasom »