Köszönjük, ha megosztod!

Hisztamin intolerancia

Furcsa, szerteágazó, összefüggéstelen tünetekkel küzdesz? Senki nem találja az okát? Lehet, hogy élelmiszer okozza, de valahogy zavaros az egész? Ez a bejegyzés röviden bemutatja a hisztamin intolerancia kórképet, és végigvezet az első lépésektől a potenciális megoldásokig. Afféle gyorstalpaló a kezdeti nehézségek leküzdéséhez.
hisztamin intolerancia

Tartalom

Tarts velem, hadd kalauzoljalak végig a hisztamin intolerancia korántsem fekete-fehér világában!

Furcsa, szerteágazó, összefüggéstelen tünetekkel küzdesz?

  • Senki nem találja az okát?
  • Lehet, hogy élelmiszer okozza, de valahogy zavaros az egész
  • Előfordul, hogy megeszel egy pizzát, és semmi bajod, a következő héten pedig egy ugyanolyan pizza elfogyasztása kiütést és hasmenést okoz?
  • A környezetedben élők azt mondják, ugyan, csak beképzeled, vagy ez biztos csak pszichés.


Ismerős a helyzet?

Lehet, hogy te is hisztaminérzékeny vagy. Ha még csak most ismerkedsz a hisztamin-intoleranciával, akkor ez a cikk neked szól!

Ebben a bejegyzésben röviden, címszavakban végigvezetlek az első lépésektől a potenciális megoldásokig afféle gyorstalpalóként a kezdeti nehézségek leküzdéséhez. A zölddel kiemelt részek linkeket jelölnek, rájuk kattintva egy vezetett körutazason vehetsz rész a webodalon. 

Hisztamin intolerancia

Az első dolog, amit tisztáznunk kell… a hisztaminintolerancia egy szó! Mindenhol külön írják, de valójában egy szó. És bizony a legkeresettebb szó a Googleben az a hisztamin intolerancia. Így külön! Ezért fogom én is össze-vissza írni, hogy biztosan mindenki ide találjon… Ennyit a nyelvtanról, jöjjenek a tények!

A második fontos dolog, hogy hisztaminintolerancia valójában nem létezik. A megnevezés rossz, mert egy a szervezet által előállított anyagra nem lehetünk intoleránsak. Pont. De mindenki így hívja, ez terjedt el a köznyelvben, ráadásul külön írva… 😉 Orvosi körökben (már, amelyik nem tagadja a kórkép létezését) több nevet is aggattak már erre a betegségre: pszeudoallergia, hisztaminérzékenység, adverz hisztamin reakciók, hisztaminózis. 

Én továbbra is használni fogom a kifejezést, különben a Google keresőrobotjai nem hoznának ide téged. 

A hisztamin-intoleranciának mostanáig nincs BNO kódja (végülis még egységes megnevezése se), semmilyen támogatás nem igényelhető miatta. 

Hisztaminérzékenység alatt az értjük, amikor a szervezet a kívülről jövő vagy a saját maga által felszabadított hisztamint nem képes kielégítően elbontani. 

Mi az a hisztamin?

A hisztamin egy biogén amin, neurotranszmitter, ingerületátvivő anyag. Szervezetünknek meghatározott mennyiségben van szüksége rá, különben alapvető funkciókat nem tud ellátni. Az egyik ilyen legfontosabb funkció az, hogy ha méreganyagot észlel a testünk, a hízósejtekből hisztamint szabadít fel, és ez a hisztamin segít eltávolítani a testbe kerülő különböző toxikus anyagokat (például hányunk, hasmenésünk lesz, izzadunk stb.). Ezen túl számos egyéb szerepe is van a szerveztünkben, ezekről bővebben a Mi az a hisztamin? bejegyzésben olvashatsz. A probléma egyébként akkor kezdődik, ha a hisztaminból túl sok lesz…

Hisztaminbontó enzimek

A diaminoxidáz (DAO) és a hisztamin-N-metil-transzferáz (HNMT) a két FŐ hisztaminbontó enzim a testünkben. Vannak más útvonalak is, de azok kevésbé jelentősek. Normális esetben ezek az enzimek megfelelő mennyiségben termelődnek, és megfelelő hatékonysággal is bontják le a hisztamint. Ha hisztaminos ételt fogyasztunk, vagy bármi miatt hisztamint szabadít fel a testünk, akkor ezek az enzimek pillanatok alatt a túlkínálatra reagálva lebontják a felesleget. Tehát ha nem eszünk hisztamingazdag élelmiszereket, egy idő után DAO sem termelődik.

Ha ezek valamelyike nem megfelelően működik, mert blokkolva van, vagy túl kevés a mennyiségük, esetleg kimerült, mert hosszabb ideig kell nagyobb mennyiségű hisztamint bontani, akkor ez hisztamintöbblethez vezethet, amely szerteágazó tüneteket produkál. 

→ A tünetek részletes leírását itt találod!

Hisztamin intolerancia vizsgálatok

  • Hisztaminteszt: A hisztamin mennyiségét vérvizsgálattal és székletvizsgálattal lehet meghatározni. A vérben lévő mennyiség a nap folyamán folyamatosan változik, a székletben lévő mennyiséget pedig erősen befolyásolja az elfogyasztott étel, ezért csak az egyik vizsgálatot nincs értelme elvégezni.  
  • DAO-teszt: A DAO enzim mennyiségét és aktivitását vérszérumból és plazmából is tudják ellenőrizni. A mennyisége szintén folyamatosan változik, és nem tudni, hogy a vérben jelen lévő koncentráció korrelál-e a bélben lévő mennyiséggel. És esetünkben pont ez lenne a fontos!
  • Genetikai tesztek: Külföldön léteznek géntesztek mind DAO-ra, mind HNMT-re vonatkozóan is. Nem bizonyított, hogy klinikailag releváns, mert eddig nem találtak olyan génvariációt, amely egyértelműen hisztaminózishoz vezetne. A genetikai prediszpozicók az életmóddal és más epigenetikai tényezőkkel együtt vezethetnek csak hisztaminintoleranciához.
  • Vizeletteszt: A vizeletben a metil-hisztamin mennyiségét tudják mérni. Más betegségek miatt is lehet magas a metil-hisztamin, önmagában szintén nem perdöntő.
  • Terheléses teszt: Itthon szintén nem elérhető, de külföldön sem egy közkedvelt vizsgálattípus, mivel kórházi tartózkodáshoz kötött, és emiatt költséges az elvégzése.
  • Prick-teszt: Hisztaminintolerancia igazolására csak külföldön végeznek Prick-tesztet. Ilyenkor hisztamint karcolnak a bőrbe, és ha 50 perc elteltével nem lesz kisebb a keletkezett pirosság, folt, akkor feltételezhetően hisztaminbontási probléma van a háttérben. (Sajnos szintén megbízhatatlan.)

A felsorolt vizsgálatok sokszor fals pozitív vagy fals negatív eredményt adnak. A vérben, székletben, vizeletben található hisztamin vagy enzimek mennyisége pillanatnyi állapotot tükröz, amelyet az elfogyasztott étel, az adott napszak vagy a környezeti hatások is befolyásolnak. Legmegbízhatóbb tulajdonképpen maga a hisztaminszegény diéta alkalmazása. Az étrendi változtatásoknak két hét után érezhető enyhülést kell hozniuk. Amennyiben ez nem tapasztalható, akkor a tüneteket nem (csak) hisztaminintolerancia okozza.

→ A hisztaminintolerancia tesztekről ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebben!

KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

A hisztaminintolerancia kezelése korántsem egyszerű feladat. Az esetek 99%-ban nem elegendő a hisztaminszegény diéta alkalmazása. 

Érdemes több lépésben felépíteni a terápiát. A kezdeti időben drasztikusan csökkenteni kell a hisztamin bevitelét és ezzel egy időben a hisztaminbontó enzimek kapacitását kell növelni. 

Mivel a hisztaminszintre sok egyéb életmódbeli hiányosság is hatással van, legtöbb esetben kizárólag a teljes életmódváltás a kiút a hisztaminérzékenységből. Ennek alapkövei a rendszeres moderált intenzitású mozgás (akár napi rendszeres séta), az alvásminőség javítása, stresszkezelés és egyéb táruló betegségek például diszbiózis kezelése. 

1. A HISZTAMINSZEGÉNY DIÉTA

A hisztaminszegény diéta az első lépések közé tartozik, ha gyorsan jobban szeretnéd érezni magad. Az interneten több, az ételeket hisztamintartalom alapján csoportosító élelmiszerlista is megtalálható, némelyik jobb, némelyik kevésbé… Én ezt a hisztamintáblázatot ajánlom és használtam magam is, de ebben is vannak óriási baklövések, amiket megpróbáltam javítani, de biztos van még benne hiba. 

Az élelmiszereket 4 csoportra osztjuk:

Alapvetően el lehet mondani, hogy a friss húsok és halak nagy része nem okoz problémát, szemben az érlelt, füstölt felvágottakkal, szalámikkal, halkonzervekkel.

A zöldségek, gyümölcsök nagy része hisztaminszegény, ez alól kivételt képez az eper, a málna, a banán, az ananász, a kivi, a citrusfélék, az avokádó, a padlizsán és a paradicsom.

A gluténmentes gabonák, növényi tejtermékek szintén fogyaszthatóak, például a burgonya, a rizs, a quinoa, a zab, a köles stb.

Mivel a növényi tejek fermentációval készülnek, ezért vannak, akik nem bírják. Ilyenkor javasolt, hogy házilag készítsétek el ezeket. Egyes források szerint a friss tejtermékek, mint a mozzarella, a joghurt és a túró szintén fogyasztható, és a gluténes gabonák közül a tönkölybúza is.

A kezdő diétázóknak én egyáltalán nem ajánlom egyiket sem.

A diéta elején sokaknak gyulladt a gasztrointesztinális traktus, amit a tejtermékek és a glutént tartalmazó gabonatermékek tovább ronthatnak, így azt gondolhatod (tévesen), hogy a diéta nem segít. Szóval semmi glutén és tejtermék atmenetileg! A laktózmenteseket sem javaslom, mert a tejben a legkevesebb gond a laktózzal van. Ráadásul a laktózmentes tejtermékek akár nehezebben tolerálhatóak is lehetnek hisztaminintolerancia esetén, mert baktériumkultúrákat adnak a tejhez, amelyek a laktózt lebontják.

 

nem ajánlott...

Nem ajánlott semmilyen erjesztett étel, ital, például savanyú káposzta, kombucha, kimchi, hosszan érlelt sajtok, füstölt húsáruk, alkohol stb. fogyasztása, az elején semmiképp. Nem tanácsos a hüvelyesek fogyasztása sem, de ezekről lesz szó a későbbiekben azok miatt, akik semmiképp nem tudják ezeket elhagyni többek között vegán étkezés miatt.

A hisztamin diéta meghatározó eleme, hogy mindent frissen főzünk, gyorsan hűtünk, és 24 órán belül ajánlott elfogyasztanunk. Egy nap elteltével már egyes ételek hisztamintartalma nagyon magas lehet (leginkább a húst és halat tartalmazóké), így nem ajánlott a fogyasztásuk. Melegíteni mindig csak egy adag ételt melegítst, ne többször egy egész lábast. Ez szintén megemeli a hisztamintartalmat, ami miatt már 24 órán belül sem fogyasztható. A 24 órás szabály nagyrészt jól működik, viszont van, akinél ennyi sem fér bele, így nekik sajnos mindent frissen kell fogyasztaniuk. A diéta ideális időtartama egyénfüggő.

Mindenképpen az legyen a cél, hogy az élelmiszereket mihamarabb visszavezessük, és megtaláljuk az arany középutat.

Hisztaminkalauz mainpage

HISZTAMINKALAUZ​

Szeretnél villámgyorsan eligazodni a hisztaminintolerancia világában?

Nézd meg a Hisztaminkalauzt, amelyben minden fontos információ össze van foglalva neked, hogy mihamarabb enyhíteni tudd a tüneteid.

GYÓGYSZEREK

Egyes gyógyszerek viselkedhetnek DAO- vagy HNMT-blokkolóként és hisztaminfelszabadítóként. Alapvetően minden gyógyszerrel óvatosan kell bánnunk. Csak akkor vegyél be gyógyszert, ha már nagyon muszáj, de a lehető legkisebb mennyiségben. (Nyilván ha komoly bakteriális fertőzésed van, akkor antibiotikumot kell szedni, nem érdemes ezzel szórakozni. A végén nagyobb baj is lehet, és még több gyógyszert kell szedni.)

→ A kerülendő gyógyszerek listáját hisztaminintolerancia esetén itt találjátok!

 

Gyakori ellentmondások

Ha tovább olvasgatsz , szembesülni fogsz azzal, hogy nagyon sok ellentmondásos információ kering az interneten az ételek hisztamintartalmával és azzal kapcsolatban, hogy egy adott élelmiszert szabad-e fogyasztani, vagy sem. Neked kell kitapasztalni, hogy bizonyos élelmiszerekre hogyan reagálsz. Lesz olyan, ami tiltott, mégis fogyaszthatod, és lesz olyan is, ami problémamentesnek számít, de számodra mégsem az. Ha azonban azt veszed észre, hogy bírod a paradicsomot vagy a halkonzervet, de nem jól tolerálod a burgonyát vagy a répát, akkor nem hisztaminintoleranciád van!

A legfontosabb, hogy az étel minél frissebb legyen, és igazi élelmiszereket egyél, ne konzerveket vagy előrecsomagoltakat. Ha megteheted, a bio élelmiszereket mindenképp részesítsd előnyben. Mára már tudjuk, hogy a növényvédőszerek maradványai egyeseknél masszív hisztamin-felszabadulást okoznak!

A hisztamin intolerancia ritka esetben önálló betegség. Nem is betegség, inkább csak egy állapot. Szinte mindig van kiváltó oka, pontosabban sokszor több kiváltó oka is van. Ezeket kell feltérképezni, és szép lassan dolgozni a megoldásukon. Sokszor van a háttérben lyukasbél-szindróma (leaky gut) vagy valamilyen bélgyulladás (mikroszkópos colitis, colitis ulcerosa, morbus Crohn), hormonális problémák (pajzsmirigy, ösztrogéndominancia), hosszan tartó gyógyszeres kezelés, mikrotápanyag-hiány vagy krónikus stressz (nagyon gyakori). Általában az emésztőrendszer javulásával, a mikrotápanyagok fokozatos pótlásával, bizonyos gyógyszerek elhagyásával vagy cseréjével és stresszkezeléssel a hisztaminintolerancia is javul, akár el is tűnhet.

Előfordul, hogy a hisztaminérzékenység csak átmeneti állapot. Vannak azonban olyan esetek is, amikor megmarad, de minden esetben van javulás, semmiképp ne keseredjetek el!

Inkább hallgatnád?

Ha tetszett és szívesen hallgatnál tőlünk további podcastokat is, adj nekünk egy 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ -os értékelést azon a plattformon ahol hallgatsz minket! Nagyon hálásak vagyunk a támogatásodért!

A részeket hallgathatod a podcast saját weboldalán szolgáltatótól függetlenül, Google Podcaston és az iTunes-on is, ha ide kattintasz:

Ki ír itt?

Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van „szerencséje” megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket. 

Heiduk-Szabó Csilla

Ezek is érdekelhetnek

Mennyire legyen friss?

Sok élelmiszert nem lehet egyszerűen tolerálható vagy nem tolerálható kategóriába sorolni. Vannak olyanok, amik bizonyos körülmények között elfogadhatóak, bizonyos körülmények között pedig abszolút nem. Ezért is tartozik a hisztaminintolerancia a legbonyolultabb élelmiszer-intoleranciák közé.

Tovább olvasom »

Tünetek megelőzésére – DAO enzim

A Daosinra, csakúgy, mint az antihisztaminokra is, csak a diéta kiegészítéseként szabad tekinteni. Amennyiben betartjuk a diétát, az antihisztaminokat csak megelőzésként vagy a tünetek megjelenése esetén kell szedni. Az antihisztaminokkal ellentétben a Daosin csak és kizárólag a tünetek megelőzésére alkalmazandó.

Tovább olvasom »