fbpx

Hisztamin intolerancia tesztek

Egyes hisztamin intolerancia tesztek csak egy specifikus problémát tudnak bizonyítani a hisztamin-anyagcsere kapcsán, de nem vesznek figyelembe további rendellenességeket. Mások eltéréseket tudnak kimutatni bizonyos értékekben, de figyelmen kívül hagynak egyéb okokat. Nézzük milyen lehetőségeink vannak Magyarországon!
Hisztaminintolerancia teszt

Tartalom

Hisztamin intolerancia vizsgálat

Hisztaminózist kimutatni labordiagnosztikai eszközökkel egyáltalán nem egyszerű. Az elterjedt DAO enzim mennyiségi vizsgálata korántsem elegendő ahhoz, hogy 100%-os bizonyossággal kimondható legyen a hisztaminérzékenység ténye. 

Próbáljátok csak ki, hogy egészséges családtagot a laborba küldötök és csak DAO enzimet nézettek nála. Lesz egy-két meglepetés azt garantálom, ugyanis van, aki nagyon alacsony DAO mennyiséggel sem produkál tüneteket, egyesek viszont magassal is. 

A DAO enzim mennyisége vagy a hisztamin koncentrációja és bomlástermékeinek mértéke a vérben, a székletben és a vizeletben bizonyítékként szolgálhat a diagnózis felállításában, de ezek önmagukban egyedi paraméterekként nem megbízható mutatók.

Hisztamin szint mérése

hisztamin intolerancia tesztek közül az alábbiak a hisztaminszint meghatározására szolgálnak vérből, székletből vagy vizeletből. 

1. Hisztamin-koncentráció a vérben

Ez a vizsgálat önmagában nem specifikus! Csak hisztaminszintet ellenőriztetni nem kielégítő diagnosztikai jelentőségű, mert magas hisztaminszint más egyéb kórképekben is, de még normális testi reakciók eredményeként is előfordulhat! A tünetek súlyossága nem minden esetben korrelál a vérben mérhető hisztaminszint mennyiségével, egyéni faktorok is szerepet játszanak.

A normálérték 0,15–0,45 ng/ml közé tehető. (Nálunk eltérő mértékegységet használnak.). A hisztamin intolerancia értékek az alábbiak:

 • 0,5–1,5 között emelkedett gyomorsav-, nyákszekréció, a simaizomszövetek kontrakciója, fejfájás figyelhető meg.
 • 1,0–5,0 között vérnyomásesés, emelkedett pulzus, szívritmuszavar, erőteljes bőrreakciók jelentkezhetnek.
 • 2,0–12,5 között légszomj, hörgőszűkület, hörgőgörcs is előfordulhat.
 • 7,5 ng/ml felett pedig sokk és szívmegállás következik be.

Ez a vizsgálat önmagában csak egy pillanatfelvétel, a hisztamin szint a nap folyamán erősen ingadozik.

Megkeresésemre a Synlab Kft.-től ezt a választ kaptam:

„Hisztaminszintmérés: 22800 Ft, elkészülési ideje: 21 munkanap

A vizsgálat speciális szállítást igényel, speciális mintavételt, ezért kérjük, telefonon vagy a helyszínen is szíveskedjék jelezni, hogy nem a DAO-szint-mérést igényli. Antihisztamin szedése befolyásolja a vizsgálat elvégzését. Nem tudjuk pontosan, milyen gyógyszert szed, egyeztessen a kezelőorvosával, hogy mennyi idő a gyógyszer kiürülése, utána elvégeztetheti a vizsgálatot.”

2. Hisztamin intolerancia teszt: székletből való kimutatás

 • A probléma ezzel az, hogy befolyásolhatja a megelőző napokban elfogyasztott ételek hisztamintartalma. A bélben található hisztamin mennyiségére következtetnek belőle, amely lehet hisztaminképző baktériumok által termelt hisztamin vagy az étkezéssel bevitt túlzott mértékű hisztamin is, illetve a kettő együtt. 

  A vértteszttel vagy a vizeletteszttel ellentétben nem mutatja a szisztémás hisztaminterhelést, csak a béllumenben található hisztaminkoncentrációt. Amennyiben a székletben található hisztamin mennyisége emelkedett, ajánlott további vizsgálatok elvégzése is egyes betegségek kizárása céljából. 

  A bélben akut fertőzés, SIBO, krónikus gyulladás és masztocitózis is okozhat a székletben megnövekedett hisztaminkoncentrációt. Emiatt a székletteszt önmagában nem alkalmas arra, hogy hisztaminintoleranciát állapítsanak meg, mivel más okok is állhatnak a hisztamintöbblet hátterében. Egészséges emberek székletében körülbelül 60 ng hisztamin / 1 g széklet mennyiség található. 

  Széklet hisztaminteszt az alábbi helyeken érhető el:

3. Metil-hisztamin kimutatása vizeletből

Hipotézis: A hisztamin a HNMT enzim segítségével metil-hisztaminná alakul át, amely a vizeletben mérhető. Minél több a hisztamin, annál több metil-hisztamin mutatható ki a vizeletből. Ez különösen akkor érvényes, ha a DAO nem bontja el előtte.

Azt azonban ebből a vizsgálatból sem tudjuk meg, hogy mi okozza a hisztamintöbbletet: a DAO funkciózavara, vagy esetleg a hízósejtekből szabadul fel túl nagy mennyiségű hisztamin.

A hipotézis sem stimmel mindig, mert ha a HNMT funkciózavara is közrejátszik a hisztaminbontás zavarában, akkor a hisztamin nem metil-hisztaminná fog alakulni, hiszen a hisztamin metil-hisztaminná alakulása lesz akadályozott. 

A metil-hisztamin mennyiségét befolyásolja az élelmiszerekkel elfogyasztott hisztamin mennyisége is, továbbá hatással van rá a fehérjében gazdag étkezés is. Emelkedett metil-hisztamin kimutatható azoknál is, akiknek valamilyen élelmiszer-allergiájuk is van, és emiatt nagy mennyiségű hisztamin van a gyomor-bél traktusban, amely aztán a májba kerülve metil-hisztaminná bontódik le.

A fent leírtak miatt önmagában szintén nem elegendő ez a vizsgálat.

Ez a vizsgálat Magyarországon a Laborexpressz Kft.-nél érhető el.

Enzimtevékenység ellenőrzése

1. Dao enzim mennyiségének kimutatása vérből

Hipotézis: Túl kevés dao-enzim (a bélben!) hisztaminintoleranciához vezet. Alacsony dao-enzim mennyiség (a vérben mérve) hisztaminintoleranciára utal.

A probléma ezzel az, hogy a DAO koncentrációja a vérben nem minden esetben tükrözi az enzim mennyiségét a béllumenben. A bélben való mérés pedig problémás, mert csak biopsziával lehetséges. A DAO mennyisége a nap folyamán ingadozik, követi a bevitt hisztamin mennyiségét. Crohn-betegség esetén a betegség egy bizonyos szakaszában a DAO lehet erősen emelkedett is, ami nem a jó hisztaminbontásra utal, hanem a bélfal nagymértékű károsodására. Ebben az esetben sikeres terápia során a DAO újra csökkenni kezd.

(Külföldön egyes laborok a DAO-mennyiségből kalkulálják az aktivitás minőségét is. Ez félrevezető lehet egyes génvariációk esetén, ahol a DAO bizonyos százalékban csökkent aktivitással tud bontani. Nálunk azonban nem elérhető az aktivitásteszt.)

Magyarországon végzett vizsgálatok szérumvérben nézik a DAO koncentrációját. A határértéket 10–100 U/ml közé teszik, megfigyelések alapján azonban állítólag ez az érték 40 U/ml felett lenne megfelelő.

Vannak olyanok, akiknél nem okoz azonban panaszt például 15 U/ml DAO-mennyiség, de sajnos van olyan is, akinél ez az érték kevésnek bizonyul, és panaszokat okoz.

Tegyük fel, valakinek 30 U/ml a DAO-értéke a vérben, a mellette mérhető plazmahisztamin-érték pedig 3,2 ng/ml. A DAO 10 U/ml felett nem számít hisztaminintoleranciának, a plazmahisztamin pedig 0,45 ng/ml-ig jó, ez a határérték. (Bár én tudok olyan külföldi laborról, ahol már lejjebb vitték a hisztamin maximumát 0,3 ng/ml-re.) A 3,2 ng/ml a hisztamin-határérték tízszerese. Akkor a 30-as DAO-t nevezhetjük jónak ezzel összehasonlítva?! Ez a DAO ellátja a feladatát?! Ez ugyanúgy hisztamin intolerancia!

A Synlab tájékoztatása a DAO enzim mérésével kapcsolatban:

Hisztaminintolerancia- (DAO) vizsgálat ára: 16000 Ft (2022), elkészülési ideje: 14-15 munkanap

Bármikor elvégezhető a vizsgálat, antihisztamin szedését nem kell elhagyni.

A vizsgálatot különféle gyógyszerek, izomlazítók, narkotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, H2-receptor-antagonisták, citosztatikumok és antidepresszánsok befolyásolják. Ezek a típusú gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatóak el vagy helyettesíthetőek.”

2. HNMT enzim mennyiségének kimutatása

A fentebb írt metil-hisztamin vizsgálatot használják a HNMT enzim aktivitásának kimutatására, de igazából nem tudni, hogy a metil-hisztamin mennyiségéből valóban következtethetünk-e az enzimtevékenységre. 

A HNMT enzim valós aktivitását, csak nagyon bonyolult tesztetekkel (biopsziával) lehet kimutatni, mivel az enzim a májban és az idegrendszerben van nagy mennyiségben jelen. 

Külföldön elérhetőek genetikai tesztek, amelyekből szintén csak következtethetünk az enzim aktivitására. 

Az eddig felsorolt hisztamin intolerancia tesztek egyike sem elegendő a hisztaminérzékenység igazolására önmagában. Ez azt jelenti, hogyha csak DAO szintet nézetsz sem elegendő, ha csak hisztamin szintén nem, mivel mindkettőnél lehet eltérés más betegségek miatt is.

Hogyan kellene akkor mégis kivizsgálni?

Dr. Reinhart Jarisch a könyvében is leírja, hogy a bécsi allergiaklinikájukon hogyan zajlik a hisztaminintolerancia diagnosztizálása. 

Az első vérvétel az étrend változtatása nélkül kell, hogy történjen. Egy időben ellenőrzik a hisztaminszintet és a DAO enzim mennyiséget IS a vérben. 

Hisztaminintolerancia esetén nagyrészt az alacsony DAO és magas szérum hisztaminszint kombinációja a jellemző. Egyes esetekben előfordulhat magas DAO is magas hisztaminszinttel, ez azonban jóval ritkább. Ezután két hét szigorú hisztaminszegény diéta következik, majd kontrollvérvételt végeznek szintén mindkét érték ellenőrzésével.

A hisztamin felezési ideje a vérben két hét, emiatt a jól kivitelezett diéta ideje alatt a hisztaminmennyiség nagyjából a felére csökken, mialatt a DAO elkezd enyhén emelkedni. A pánciensek tüneteinek száma és súlyossága a felére csökken, vagy teljesen el is múlik. 

Vigyázat, a DAO hosszabb hisztaminmegvonás alatt csökkenni kezd, mivel egy idő után a mennyisége a bevitt hisztamin mennyiségére reagál. Ha nincs hisztamin nem termelődik a bontóenzime sem. Emiatt fontos, hogy a diétánál mihamarabb bekövetkezzen a visszaterheléses időszak.

Ha két hét elteltével a hisztaminszint diéta mellett nem csökken, akkor nem hisztamin intolerancia okozza a tüneteket.

Ez a diagnosztikai módszer Magyarországon anyagilag meglehetősen megterhelő, mert a társadalombiztosítás egyik vizsgálatot sem támogatja.

Csináld jobban, légy jobban!
Hisztaminhack

Tanuld meg velünk lépésről-lépésre, hogy:  

Egyéb hisztamin vizsgálatok

5. Hízósejt-mediátorok kimutatása vérből

Helyzettől (triggerektől) függően a hízósejtek változó mennyiségben nagyjából 200 különböző mediátort bocsátanak ki, mint például a triptázt, a leukotriéneket vagy a prosztaglandinokat. Rutinszerű vizsgálatok keretében mindössze pár mediátort tudnak vizsgálni. Mivel nagyon gyorsan bomlanak le, kimutatásuk még biztosan meglévő betegség esetén is nehézkes. 

A tünetek függnek attól, hogy mely mediátorok milyen szövetekben vagy szervekben szabadulnak fel. A vérben vagy vizeletben való koncentrációjuk alapján ezzel kapcsolatban semmilyen következtetés nem vonható le. Mennyiségük alapján a betegség súlyossága sem meghatározható. Ezek alapján a teszt jelentősége erősen megkérdőjelezhető.

6. Bélbiopszia-vizsgálat (magyarországon nem elérhető)

Ebből a vizsgálatból azt tudhatjuk meg, hogy milyen a hisztaminbontás a bélben. Ezentúl a további okokra ez sem ad választ, és a vizsgálat is kellemetlen, mert tükrözéssel jár.

7. HNMT-genetikai teszt (magyarországon nem elérhető)

A zavart HNMT-bontás relevanciája még nem egyértelmű. A különböző génmutációk csökkent működésének jelentősége erősen megkérdőjelezett. A HNMT-gén-teszt csak ezen a génen belüli mutációkat vizsgálja, holott vannak egyéb gének is, amelyek a HNMT enzim regulációjában vesznek részt.

Eddig nem találtak olyan génvariánst, amelynél a HNMT vagy a DAO teljes mértékben ne működne, azonban találtak olyan géneket, ahol csökkent a működésük. Ezek a génmódosulatok általában az allergiásoknál, az ekcémásoknál és az asztmásoknál fordulnak elő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki ekcémás, az feltétlenül hisztaminintoleráns is, ehhez feltételezhetően más egyéb mechanizmusokra is szükség van.

8. Hisztamin-50-prick-teszt (magyarországon nem elérhető)

Metódus: Hisztaminoldatot karcolnak a bőrbe. Ennek eredményeképpen egy piros folt, kidudorodás jön létre, amely nagyon hasonlít egy szúnyogcsípéshez. Ha 50 perc elteltével nem javul az irritáció mértéke, akkor feltételezhető, hogy a hisztamin lebontásával problémák vannak.

A probléma ezzel a vizsgálati módszerrel, hogy nem tudni, hogy azok, akik a hisztaminra erőteljes bőrirritációval reagálnak, tehát tulajdonképpen a bőrben lévő hízósejtek túlérzékenyek, ugyanilyen reakcióit adnak-e az élelmiszerek hisztamintartalmára is. Ez nem tisztázott még, mindenesetre indok lehet az alaposabb kivizsgálásra.

9. Provokációs teszt (magyarországon nem elérhető)

Hisztamint lélegeztetnek be többnapos kórházi megfigyelés és monitorozás mellett. Magyarországon tudomásom szerint nem végeznek ilyen tesztet. Az a hisztaminmennyiség, amelyre a betegek reagálnak, nagyon eltérő. Az eddig említett hisztaminintolerancia-vizsgálatok közül a legveszélyesebb, mert fennáll az anafilaxiás sokk lehetősége, és emellett költségintenzív is a többnapos kórházi megfigyelés miatt.

Tulajdonképpen a fenti lehetőségeken kívül az egyik legbiztosabb metódus a hisztamin intolerancia tesztelésére maga a hisztaminszegény diéta. Ezzel kapcsolatban egyvalami nagyon lényeges: a diétát tényleg szigorúan be kell tartani, és amennyiben a tünetek nem javulnak hibátlan diéta mellett rövid időn belül, akkor valami más is gondot okoz, nem csak a hisztamin, ebben az esetben pedig mihamarabb keressetek fel egy hisztamin-intoleranciában jártas szakembert.

hisztamin táblázat
Ingyenesen letölthető táblázatok a kezdeti időkre

- élelmiszertáblázat
- kerülendő gyógyszerek lista
- étrendnapló

”Hatástalan” hisztamin intolerancia tesztek

Bőrteszt és normál prick–teszt

Minden Prick- vagy karcolásos tesztnél csepegtetnek a bőrre hisztamint is úgynevezett pozitív kontrollként (negatív kontrollként pedig nátrium-kloridot). Teljesen mindegy, hány csillagos a teszten a hisztamin, a lényege pontosan az, hogy erre mindenki reagál, toleráns és intoleráns is. Be kell pirosodnia, különben a teszt nem érvényes, a negatív kontrollra pedig értelemszerűen nincs reakció.

(A fent említett Prick-tesztet hisztaminintolerancia esetén alkalmazzák már Ausztriában, de az nem ugyanaz a Prick-teszt, mint ami nálunk van. A fentitől eltérő, másik tesztnél eltérő koncentrációjú hisztamint cseppentenek a bőrre, és a reakciót folyamatosan felügyelik, továbbá mérik a piros folt kiterjedését, majd ez alapján állítják fel a diagnózist.)

Természetgyógyász, kineziológus, parapszichológus, mágus, kártyavető stb…

A kezelésben a segítségünkre lehet, ha máshogy nem is, placebóként feltétlenül. Több betegség esetén is bebizonyították már, hogy a psziché javulást vagy romlást is elő tud idézni. Sokaknak csak arra van szüksége, hogy valaki végre meghallgassa a panaszaikat, megnyugtassa őket, időt fordítson rájuk, foglalkozzon velük. Állítólag egyeseknél valóban működik, de diagnosztizálásra nem gondolnám, hogy alkalmas ezek bármelyike is. Arra inkább válaszd a klasszikus orvoslás egy egyedét, azután pedig nyugodtan vegyél igénybe a számodra leginkább elfogadható segítséget.

Hisztamin intolerancia teszt otthon

Az egyetlen módszer a hisztamin intolerancia igazolására, amelyet otthoni körülmények között is kivitelezhetsz, az a hisztaminszegény diéta pár hétig való alkalmazása. 

Jegyezd fel azokat a tüneteket, amikre azt gondolod, hogy a hisztamin „számlájára” írható. Ha 2 hét hisztaminszegény étkezést követően ezek a tünetek jelentősen csökkennek vagy akár el is múlnak, majd a hisztaminos ételek ismételt fogyasztása után újra megjelennek, szinte biztos lehetsz benne, hogy hisztamin intoleranciád van. Ezen túl semmilyen otthon végezhető hisztamin intolerancia teszt nem létezik.

hisztamin táblázat
3 nélkülözhetetlen táblázat a kezdeti időkre

Tartalom

Ki ír itt?​
Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van "szerencséje" megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket.
Ha úgy gondolod ez a cikk másnak is hasznos lehet oszd meg vele!

Inkább hallgatnád?

Ha tetszett és szívesen hallgatnál tőlünk további podcastokat is, adj nekünk egy 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ -os értékelést azon a plattformon ahol hallgatsz minket! Nagyon hálásak vagyunk a támogatásodért!

A részeket hallgathatod a podcast saját weboldalán szolgáltatótól függetlenül, Google Podcaston és az iTunes-on is, ha ide kattintasz:

Ezek is érdekelhetnek

Mennyire legyen friss?

Sok élelmiszert nem lehet egyszerűen tolerálható vagy nem tolerálható kategóriába sorolni. Vannak olyanok, amik bizonyos körülmények között elfogadhatóak, bizonyos körülmények között pedig abszolút nem. Ezért is tartozik a hisztaminintolerancia a legbonyolultabb élelmiszer-intoleranciák közé.

Tovább olvasom »