fbpx

A hisztamin intolerancia 31 tünete

A hisztamin számtalan funkciót lát el a szervezetünkben, emiatt a tünetek nagyon széles skálán mozognak, és különböző szervrendszereket érinthetnek. Nem minden érintett mutatja ugyanazokat a tüneteket. Feltehetően mindenki esetében található egy gyengébb terület, ahol a tünetek először felbukkannak, mielőtt a test többi részét is érintené. A cikkből kiderül, mik a hisztamin intolerancia jellegzetes tünetei.
Hisztaminintolerancia tünetei

Tartalom

A hisztamin intoleranciáról röviden

A hisztaminérzékenység egy akut vagy krónikus, nem immunológiai reakció a bevitt (általában tolerálható) és a szervezet által termelt hisztamin mennyiségére. A hisztamin intolerancia tüneteinek lefolyása hasonló, sőt szinte megegyező, mint egy valódi allergia esetén, de nem immunmediált IgE által közvetített reakció, emiatt általános allergia- vagy intoleranciateszttel nem mutatható ki. Szokták még álallergiának vagy pszeudoallergiának is nevezni. Jelenleg az intoleranciák közé sorolják, a betegségnek BNO-kódja (még) nincs.

A panaszokat kiváltó élelmiszert sokszor nehéz megtalálni, ezt mindegyikünk jól tudja. Mindenkinek más és más élelmiszerek okozzák a panaszokat.

A hisztaminérzékenység tüneteinek okozói leggyakrabban a következők:

Élelmiszerek: vörösbor, pezsgő, hosszan érlelt sajtok, hosszan érlelt húsáruk, halak (különösen a tonhal) és tenger gyümölcsei, paradicsom, avokádó, pizza, dió, savanyú káposzta, készételek (fast food), adalékanyagok

Gyógyszerek: acetilszalicilsav (aszpirin), röntgenkontrasztanyag, fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők

Különböző fizikai stresszorok: túlzott meleg, – hideg, megerőltető testmozgás, erős napsütés, akut- vagy krónikus stressz, méreganyag expozíció (aldehid, ftalátok, biszfenolok, égésgátlók), sérülés 

A hisztamin érzékenység tünetei

DAO-hoz köthető tünetek

A hisztamint két fő enzim bontja, az egyik a DAO, a másik a HNMT. A DAO enzim csökkent működéséhez köthető panaszoknál dominálnak az akut tünetek, amelyek a kiváltó élelmiszer után gyorsan jelentkeznek, és hirtelen alább is hagynak. Ebben az esetben az étkezés megkezdése után 15 perccel már jelentkezhetnek az első panaszok, mint például orrfolyás, kivörösödés, esetleg gyomorfájás. Nagyjából fél óra elteltével hasmenés, keringési problémák és további tünetek jelentkezhetnek. Ebben a fajtában a hisztamin intolerancia tüneteinek jelentkezése az étkezések köré koncentrálódik, majd azok gyorsan le is csengenek. Ugyanez jellemző a tiramin intoleranciára is.

A tünetek súlyossága eltérő lehet attól függően, hogy az enzimhiány csak a bélben jelentkezik (bélnyálkahártya károsodása esetén) vagy az egész testben (géndefekt). 

>>> A DAO enzim működéséhez szükséges mikrotápanyagokról ebben a cikkben olvashatsz

A hisztamin intolerancia gyomor-bélrendszert érintő tünetei:

1.) Hasmenés, lágy széklet, emésztési zavarok [Maintz and Novak 2007Jarisch 2004Wüthrich 2009]

2.) Hasgörcs, gyomorfájdalom (hasfájás, gyomortájéki szúró fájdalom, kólika) [Maintz and Novak 2007Wüthrich 2009]

3.) Puffadás, meteorizmus, bélszelesség [Maintz and Novak 2007Wüthrich 2009]

4.) Hányinger [Maintz and Novak 2007Jarisch 2004Wüthrich 2009]

5.) Hányás [Maintz and Novak 2007Jarisch 2004]

A hisztamin intolerancia szív- és érrendszeri tünetei:

6.) Gyors szívverés (gyors pulzus, tachycardia), akár pánikroham [Jarisch 2004Wüthrich 2009]

7.) Alacsony vérnyomás, hirtelen leeső vérnyomás (hipotenzió) [Maintz and Novak 2007Jarisch 2004]

8.) Extra szívverések (extraszisztolé) [Jarisch 2004]

9.) Szívritmuszavar, aritmia, szívproblémák [Maintz and Novak 2007]

10.) Palpitáció

A hisztamin intolerancia bőr-, nyálkahártya-, légúti tünetei:

11.) Eldugult vagy folyamatosan folyó orr (nem allergiás orrnyálkahártya-gyulladás [rhinitis allergica]) [Maintz and Novak 2007Jarisch 2004Wüthrich 2009]

12.) Tüsszögés, tüsszentési inger [Maintz and Novak 2007]

13.) Légutak beszűkülése (bronchokonstrikció, hörgő-összehúzódás), asztma, hörgőgörcs [Maintz and Novak 2007Wüthrich 2009]

14.) Kivörösödés, piros arc, flush [Maintz and Novak 2007]

15.) Viszketés, pruritusz [Maintz and Novak 2007Wüthrich 2009]

16.) Eritéma, bőrvörösség [Wüthrich 2009]

17.) Csalánkiütés, urtikária [Maintz and Novak 2007Jarisch 2004Wüthrich 2009]

18.) Ödéma, vízvisszatartás, feldagadt szemhéj [Jarisch 2004]

19.) Konjunktivitisz, kötőhártya-gyulladás, szemgyulladás [Wüthrich 2009]

A hisztamin intolerancia idegrendszert érintő tünetei:

20.) Fejfájás, Clusterfejfájás [Steinbrecher und Jarisch 2005, Maintz and Novak 2007, Jarisch 2004]

21.) Migrén [García-Martín et al. 2015, Wüthrich 2009]

22.) Szédülés (vertigo), tengeribetegség, utazási betegség [Maintz and Novak 2007, Jarisch 2004, Wüthrich 2009]

23.) Ingerültség, belső feszültség, izgatottság, idegesség [Maintz and Novak 2007]

A hisztamin intolerancia hormonrendszert érintő tünetei:

24.) Menstruációs panaszok: menstruációs görcsök, premenstruációs panaszok [Maintz and Novak 2007]

Hisztaminkalauz mainpage

HISZTAMINKALAUZ​

Szeretnél villámgyorsan eligazodni a hisztaminintolerancia világában?

Nézd meg a Hisztaminkalauzt, amelyben minden fontos információ össze van foglalva neked, hogy mihamarabb enyhíteni tudd a tüneteid.

HNMT-hez köthető tünetek

Másoknál inkább a krónikus jellegű tünetek vannak túlnyomó részben jelen. Ez jellemző a masztocitózisra vagy a HNMT enzim hiányára. Ezekben az esetekben sokkal nehezebb a kiváltó élelmiszert megtalálni, mert a reakciót kiváltó anyag a panaszok szinten tartásához járul hozzá. Természetesen nem csak ez a két véglet fordulhat elő, lehetnek átfedések a tünetek között, és egyesek reagálhatnak az adott élelmiszerre egyszerre akut és krónikus reakciókkal is.

25.) Nyugtalanság

26.) Izomrángások

27.) Alvászavarok

28.) Fáradtság

29.) Szédülés

30.) Szorongás

31.) Migrén

Mivel a DAO enzim az agyban egyáltalán nincs jelen, feltételezhetően a neurológiai tünetek hátterében a HNMT funkciózavara áll.

A felsorolás nem teljes körű. A felsorolt tünetek olyan érintettektől származnak, akiknél az eliminációs diéta alatt ezek a tünetek enyhültek vagy teljesen el is múltak. 

Hogy a tüneteinek melyike érint, az teljesen változó lehet, általában nem az összes van jelen. 

A legtöbben egyidejűleg vagy felváltva szenvednek a lentebb felsorolt szimptómáktól. Előfordulhat azonban ezek közül csak néhány vagy akár egyetlenegy jellemző panasz felbukkanása is. Néhány tünet krónikus vagy nagyon gyakori, más tünetek pedig csak elszórtan, időszakosan jelentkeznek. Annyira eltérő természetűek is lehetnek, hogy sokszor nem fedezik fel, hogy az okozójuk ugyanaz a „gonosz”.

A betegség mértéke

A hisztamin betegség súlyossága is meglehetősen eltérő. Az enyhén érintettek vagy akár az egészségesek is csak extrém esetekben tapasztalnak tüneteket, például gyógyszeres kezelés vagy alkoholfogyasztás melletti magas hisztamintartalmú étkezésekkor. 

SA súlyos esetekben a kezelés nélküli hisztamin-anyagcserezavar napokra vagy akár hosszabb időre is munkaképtelenséghez vezethet a teljes kimerültség miatt. Az érintettek közül sokan, amíg nem ismerik meg a betegséget és terápiáját, folyamatosan kicsit gyengélkednek, és akár az életminőségük is rosszabb lehet. A többség nem kimondottan beteg (már ami a munkavégzést illeti), megközelítőleg normális életet tudnak élni.

A hisztamin intolerancia nem specifikus tünetei:

Fontos, hogy az imént felsorolt tünetek nem specifikus tünetek, ami az jelenti, hogy a tünetek sok más betegség tünetei is lehetnek. A felmerülő tünetek alapján fontos a differenciáldiagnózis felállítása, hogy kiderüljön, ha más betegség okozza a tüneteket. 

CSAK a panaszok alapján NEM lehetséges a hisztamin intolerancia diagnózisának felállítása. Ha az érintett egyik-másik tünettől újra és újra szenved, továbbá nem található az egyértelmű kiváltó ok, akkor érdemes a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.

https://www.histaminintoleranz.ch/de/symptome.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386932/

Tartalom

Ki ír itt?​
Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van "szerencséje" megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket.
Ha úgy gondolod ez a cikk másnak is hasznos lehet oszd meg vele!
hisztamin táblázat
3 nélkülözhetetlen táblázat a kezdeti időkre

Ezek is érdekelhetnek

hisztamin diéta

Hisztamin diéta: így csináld!

A hisztamin szegény diéta követése önmagában nem gyógyít meg senkit, viszont nagyon hasznos eszköz, hogy mihamarabb javuljon az állapotod. Az első időszakban tulajdonképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mihamarabb csillapodjanak a hisztamin okozta tünetek. De mire érdemes odafigyelni? A cikkben bemutatom a hisztamin diéta alapjait.

Tovább olvasom »
mi a hisztamin

Mi az a hisztamin?

Valószínűleg ez az első kérdés, ami megfordul a fejedben, amikor meghallod először azt szót, hogy hisztamin intolerancia. Ha szeretnél rájönni a betegséged kiváltó okára, ahhoz fontos az is, hogy ismerd a hisztamin-anyagcsere folyamatát.
Igyekszem mindenkit megtanítani arra, amit én is tudok a hisztaminról. Hiszem, hogy az „ellenség” megismerése az egyik kulcsa a győzelemnek. Ebből a bejegyzésből megtudhatod mi a hisztamin és pontosan milyen szerepe van az életünkben.

Tovább olvasom »

Hisztamin intolerancia

Ebben a bejegyzésben minden fontos információt megtudhatsz a hisztamin intoleranciáról. Részletesen bemutatom, hogy mi is az a hisztaminózis, mik a kialakulásának okai és tünetei, illetve, hogy milyen kezelési lehetőségek vannak.

Tovább olvasom »