fbpx

Hisztamin intolerancia és pajzsmirigy betegségek kapcsolata

A hisztamin intoleránsok között szembetűnően gyakori a pajzsmirigybetegek aránya, pedig a "normál" populáció tagjai között is elképesztő méreteket ölt. A véletlen műve lenne, hogy hisztaminózis esetén még ettől is többször találkozhatunk vele? Gyere és olvasd el! A cikkben tisztázom a hisztamin intolerancia és pajzsmirigy betegségek kapcsolatát.
pajzsmirigy hisztamin intoleranica

Tartalom

Bevezetésnek nézzük meg dióhéjban, hogy egyáltalán mi a pajzsmirigy feladata. 

Mi történik, ha felülműködik és mi, ha alul? Milyen hatással van ez a hisztamin érzékenységre? És egyébként is, most akkor előbb voltam pajzsmirigybeteg, vagy először mégiscsak hisztaminintoleráns? 

Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk ebben a cikkben!

A pajzsmirigy feladata

pajzsmirigy a mellékpajzsmirigyekkel együtt a hormonrendszer vagy endokrin rendszer része és nem más feladata van meglepő módon, mint a hipofízis irányítása alatt a pajzsmirigy hormonok előállítása.

Ezek a hormonok szerepet játszanak:

A pajzsmirigy nagyobb részben a T4 és jóval kisebb mennyiségben a T3 hormonok előállításáért felelős.

A pajzsmirigy zavarai esetén a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a tünetek lassan jelentkeznek, a hisztamin intolerancia kezdeti pajzsmirigyzavarai általában csak véletlenszerűen kerülnek felderítésre.

Ha a pajzsmirigy alulműködik érezheted magad fáradékonynak, jelentkezhetnek menstruációs zavarok, ödéma, töredezhet és hullhat a hajad, lehetsz gyakran motiválatlan és borús hangulató, gyarapodhat a testsúlyod, de akár pánikrohamok is megjelenhetnek. 

Nagyon jellemző a nehézkes gondolkodás vagy brainfog, a száraz bőr, hideg kezek-lábak, és úgy általában rossz hideg tolerancia, a székrekedéses panaszok és az alacsony pulzusszám.

pajzsmirigy túlműködése esetén, vagyis, ha túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, gyakran jelentkezik hirtelen fogyás, szapora szívverés, indokolatlan belső feszültség, kidülledő szemek, alvászavarok, hasmenés és ebben az esetben is megjelenhetnek pánikszerű tünetek is.

A kialakuláshoz vezető okok tisztázatlanok, de feltehetően köze van a genetikához, az emésztőrendszer egyensúlyának felborulásához, az immunrendszer működésének zavarához, mikrotápanyaghiányhoz, ebből is kiemelkedő a jód és a szelén szerepe a pajzsmirigy egészsége érdekében. A környezeti toxinoknak és a méregtelenítő rendszer extrém leterheltségénék napjainkban szintén szerepe van a pajzsmirigyzavarok megjelenésében. 

Hisztamin intolerancia és pajzsmirigy kapcsolat

Már vannak ugyan terhelő bizonyítékok a hisztamin intolerancia és a pajzsmirigyzavarok között, de még sok-sok kutatást kíván ez a terület (IS). Mindenképp gyanúra ad okot az a tény, hogy a hisztaminérzékenyek között még magasabb a pajzsmirigybetegek aránya, pedig a „normál” társadalomban is meglehetősen gyakori, a nők pedig ebben is vezetnek a férfiakkal szemben.

Az egyik érdekes dolog, hogy az agyban található hízósejtek nem csak az agyi hisztamin 50%-át tárolják, hanem hormonokat, proteázokat, lipideket és más mediátorokat is. A masztociták degranulációját (vagyis a felszabadulást) pedig különböző ingerek válthatják ki, amelyek membránhoz kötött receptorokat aktiválnak, beleértve a négyféle hisztaminerg receptort. 

A hízósejtek képesek pajzsmirigyhormont (T3) tárolni és membránhoz kötött pajzsmirigy-stimuláló hormon receptorokat (TSHR) expresszálni, ami egyik oldalról arra utal, hogy a pajzsmirigy működése befolyásolhatja a hízósejtek működését, a másik oldalról pedig arra, hogy a hízósejtek degranulációja is hatással lehet a pajzsmirigy működésére.¹

Az immunrendszer sejtjei, beleértve a hízósejteket is, képesek hormonokat szintetizálni és tárolni, amelyek között megtalálható a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) és a T3 pajzsmirigyhormon². 

LEEGYSZERÜSÍTVE:

A hízósejtek és a pajzsmirigy közötti kapcsolat kétirányú, a hízósejtek befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok felszabadulását, a pajzsmirigy működése pedig a hízósejtek aktiválódását.​

Továbbá arra is utalnak bizonyítékok, hogy a hízósejtek T3-receptorokat expresszálnak, és hogy a szöveti hízósejtek száma megnövekedett pajzsmirigy-alulműködés esetén³, ami arra utal, hogy az egészséges vagy beteg pajzsmirigy befolyásolhatja a hízósejtek hormonszintjét és/vagy a hízósejtek által tárolt, helyileg leadható T3 hormon alternatív forrását jelenthetik.⁴ 

Egy patkánykísérletben megfigyelték, hogy a hypothiroid patkányokban szignifikánsan megemelkedett a hízósejtek száma, ami arra utal, hogy a pajzsmirigyhormonok szabályzó szerepet játszhatnak a masztociták dinamikájában és a degranulációjuk hatással lehet a pajzsmirigyműködésre. Ugyan állatkísérlet csak, de ez is alátámasztja az előbbi állítást. 

Egy másik patkánykísérlet során pajzsmirigyhormonok adását követően a hisztaminszint is és az agyban található hízósejtek száma is csökkent.

Hisztaminhack

Szeretnél villámgyorsan eligazodni a hisztaminintolerancia világában?

Csatlakozz hozzánk és megtanítjuk neked is, hogyan lehetsz saját magad hisztamin szakértője!

Sibo, leaky gut

Még egy kapcsolódási pont is van a pajzsmirigybetegségek és a hisztamin intolerancia hátterében. Ez pedig a SIBO és a leaky gut. Mindkettő gyökere lehet bélrendszer fokozott permeabilitása és az emésztőrendszer egyensúlyának felborulása, emiatt mindkét betegség kezelése esetén fontos a bélrendszer alapos vizsgálata és szükség esetén a megfelelő terápiája.

Összegezve

A pajzsmirigyhormonok túl alacsony szintje hisztaminfelszabadító hatású. Ha viszont túl magas a pajzsmirigyhormonok mennyisége fokozott hisztaminreakciót okoz.

Az alacsony T3 szint lehet emelheti a hisztaminszintet azáltal, hogy a hízósejtek degranulációját indukálja, a túl magas pedig felerősítheti a hisztamin okozta tüneteket.

Ennek fényében egy kezeletlen vagy eddig felfedezetlen pajzsmirigybetegség esetén nem várhatjuk, hogy a hisztaminszegény diéta megváltoztatja az életünket. Ha a pajzsmirigybetegség megoldatlan marad, feltehetően a hisztamin intolerancia is.

Sokszor hallom, hogy valaki nem akarja szedni a pajzsmirigyére kapott gyógyszert. Senkit nem akarok meggyőzni, de a nem megfelelően beállított pajzsmirigy hisztaminózis esetén nagyobb probléma, mint a T4 hormon gyógyszeres pótlása. (T3 pótlására Magyarországon nincs lehetőség, ezért ezt a témakört nem taglaljuk.)

A tapasztalatok alapján, ha valaki pajzsmirigybeteg és hisztaminintoleráns is, nehezebb a gyógyszer pontos beállítása, a hormonrendszer és a hisztaminerg rendszer közötti folyamatos kapcsolat miatt. 

Akkor most a "tyúk volt előbb vagy a tojás"? – A hisztamin intolerancia vagy pajzsmirigy a ludas?

Az eddig elhangzottak alapján felmerülhet benned a kérdés, hogy melyik okozza melyiket?

Sajnos ezt nem lehet megmondani, hogy a pajzsmirigy betegsége okozza-e a hisztamin intoleranciádat, mivel a kapcsolat kétirányú és a hízósejtek modulálhatják a pajzsmirigy működését. Előfordulhat, hogy a hisztaminózis, a felborult emésztőrendszer és a genetikai hajlam együttesen járult hozzá a pajzsmirigy zavaraihoz. 

1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fncel.2019.00079/full

2. Csaba, G., and Pállinger, É. (2009b). Thyrotropic hormone (TSH) regulation of triiodothyronine (T3) concentration in immune cells. Inflamm. Res. 58, 151–154. doi: 10.1007/s00011-008-8076-8

Thangam, E. B., Jemima, E. A., Singh, H., Baig, M. S., Khan, M., Mathias, C. B., et al. (2018). The role of histamine and histamine receptors in mast cell-mediated allergy and inflammation: the hunt for new therapeutic targets. Front. Immunol. 9:1873. doi: 10.3389/fimmu.2018.01873

3. Siebler, T., Robson, H., Bromley, M., Stevens, D. A., Shalet, S. M., and Williams, G. R. (2002). Thyroid status affects number and localization of thyroid hormone receptor expressing mast cells in bone marrow. Bone 30, 259–266. doi: 10.1016/s8756-3282(01)00631-7

4. Thangam, E. B., Jemima, E. A., Singh, H., Baig, M. S., Khan, M., Mathias, C. B., et al. (2018). The role of histamine and histamine receptors in mast cell-mediated allergy and inflammation: the hunt for new therapeutic targets. Front. Immunol. 9:1873. doi: 10.3389/fimmu.2018.01873

5. https://drbeckycampbell.com/the-thyroid-histamine-connection/

6. https://thyroidpharmacist.com/articles/histamine-and-hashimotos/

Hisztamin tolerancia
Kiutat keresel a hisztaminózis labirintusából? Töltsd le az útmutatót és megtudhatod mire lesz még szükséged a hisztamin diétán túl!

Tartalom

Ki ír itt?​
Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van "szerencséje" megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket.
Ha úgy gondolod ez a cikk másnak is hasznos lehet oszd meg vele!

Ezek is érdekelhetnek

Szorongás, pánikbetegség

Hirtelen jelentkező heves szívdobogás, a végtagok bizsergése, szorító mellkasi érzés, verejtékezés, remegés, hányinger és nem utolsó sorban leírhatatlan mértékű félelem a haláltól, a jövőtől és attól, hogy mikor jön a következő rosszullét. Félelem a félelemtől…

Tovább olvasom »

Hisztamin intolerancia és a terhesség kapcsolata

A magas hisztaminszint a magzatra nézve különösen veszélyes lehet. A koraszülés és a vetélés kockázata megemelkedik a túlzott mennyiségű hisztamin mellett. Emiatt kiemelten fontos, hogy hisztamin intolerancia jelenlétében a terhességünkre is nagyobb figyelmet fordítsunk. A cikkben minden fontos információt megtalálsz.

Tovább olvasom »
ösztrogéndominancia hisztamin

Hisztamin intolerancia és ösztrogén kapcsolata

A hormonháztartás egyensúlyának felborulása szintén okozhat hisztaminproblémákat, vagy rossz irányba befolyásolhatja a hisztamin-anyagcserét. A legnagyobb szerepet feltehetően az ösztrogén, és ezen belül is az ösztradiol játszik. A cikkben megvizsgálom a hisztamin intolerancia és ösztrogén kapcsolatát. Tarts velem!

Tovább olvasom »