Köszönjük, ha megosztod!

A hisztamin intolerancia tünetei

A hisztamin számtalan funkciót lát el a szervezetünkben, emiatt a tünetek nagyon széles skálán mozognak, és különböző szervrendszereket érinthetnek. Nem minden érintett mutatja ugyanazokat a tüneteket. Feltehetően mindenki esetében található egy gyengébb terület, ahol a tünetek először felbukkannak, mielőtt a test többi részét is érintené. Mik a jellegzetes tünetei?
Hisztaminintolerancia tünetei

Tartalom

A hisztaminérzékenység egy akut vagy krónikus, nem immunológiai reakció a bevitt (általában tolerálható) és a szervezet által termelt hisztamin mennyiségére. A hisztaminintolerancia tüneteinek lefolyása hasonló, sőt szinte megegyező, mint egy valódi allergia esetén, de nem immunmediált IgE által közvetített reakció, emiatt általános allergia- vagy intoleranciateszttel nem mutatható ki. Szokták még álallergiának vagy pszeudoallergiának is nevezni. Jelenleg az intoleranciák közé sorolják, a betegségnek BNO-kódja (még) nincs.

A panaszokat kiváltó élelmiszert sokszor nehéz megtalálni, ezt mindegyikünk jól tudja. Mindenkinek más és más élelmiszerek okozzák a panaszokat.

A hisztaminérzékenység tüneteinek okozói leggyakrabban a következők:

Élelmiszerek: vörösbor, pezsgő, hosszan érlelt sajtok, hosszan érlelt húsáruk, halak (különösen a tonhal) és tenger gyümölcsei, paradicsom, avokádó, pizza, dió, savanyú káposzta, készételek (fast food), adalékanyagok

Gyógyszerek: acetilszalicilsav (aszpirin), röntgenkontrasztanyag, fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők

Különböző fizikai stresszorok: túlzott meleg, – hideg, megerőltető testmozgás, erős napsütés, akut- vagy krónikus stressz, méreganyag expozíció (aldehid, ftalátok, biszfenolok, égésgátlók), sérülés 

A hisztaminintolerancia tünetei

DAO-hoz köthető tünetek

A hisztamint két fő enzim bontja, az egyik a DAO, a másik a HNMT. A DAO enzim csökkent működéséhez köthető panaszoknál dominálnak az akut tünetek, amelyek a kiváltó élelmiszer után gyorsan jelentkeznek, és hirtelen alább is hagynak. Ebben az esetben az étkezés megkezdése után 15 perccel már jelentkezhetnek az első panaszok, mint például orrfolyás, kivörösödés, esetleg gyomorfájás. Nagyjából fél óra elteltével hasmenés, keringési problémák és további tünetek jelentkezhetnek. Ebben a fajtában a szimptómák jelentkezése az étkezések köré koncentrálódik, majd azok gyorsan le is csengenek. Ugyanez jellemző a tiraminintoleranciára is.

A tünetek súlyossága eltérő lehet attól függően, hogy az enzimhiány csak a bélben jelentkezik (bélnyálkahártya károsodása esetén) vagy az egész testben (géndefekt). 

>>> A DAO enzim működéséhez szükséges mikrotápanyagokról ebben a cikkben olvashatsz

Gyomor-bélrendszert érintő tünetek:

Szív- és érrendszeri tünetek:

Bőr-, nyálkahártya-, légúti tünetek:

Idegrendszert érintő tünetek:

Hormonrendszert érintő tünetek:

Hisztaminkalauz mainpage

HISZTAMINKALAUZ​

Szeretnél villámgyorsan eligazodni a hisztaminintolerancia világában?

Nézd meg a Hisztaminkalauzt, amelyben minden fontos információ össze van foglalva neked, hogy mihamarabb enyhíteni tudd a tüneteid.

HNMT-hez köthető tünetek

Másoknál inkább a krónikus jellegű tünetetek vannak túlnyomó részben jelen. Ez jellemző a masztocitózisra vagy a HNMT enzim hiányára. Ezekben az esetekben sokkal nehezebb a kiváltó élelmiszert megtalálni, mert a reakciót kiváltó anyag a panaszok szinten tartásához járul hozzá. Természetesen nem csak ez a két véglet fordulhat elő, lehetnek átfedések a tünetek között, és egyesek reagálhatnak az adott élelmiszerre egyszerre akut és krónikus reakciókkal is.

  • Nyugtalanság
  • Izomrángások
  • Alvászavarok
  • Fáradtság
  • Szédülés
  • Szorongás
  • Migrén

 

Mivel a DAO enzim az agyban egyáltalán nincs jelen, feltételezhetően a neurológiai tünetek hátterében a HNMT funkciózavara áll.

A felsorolás nem teljes körű. A felsorolt tünetek olyan érintettektől származnak, akiknél az eliminációs diéta alatt ezek a tünetek enyhültek vagy teljesen el is múltak. 

Hogy a tünetek melyike érint, az teljesen változó lehet, általában nem az összes van jelen. A legtöbben egyidejűleg vagy felváltva szenvednek a lentebb felsorolt szimptómáktól. Előfordulhat azonban ezek közül csak néhány vagy akár egyetlenegy jellemző panasz felbukkanása is. Néhány tünet krónikus vagy nagyon gyakori, más tünetek pedig csak elszórtan, időszakosan jelentkeznek. Annyira eltérő természetűek is lehetnek, hogy sokszor nem fedezik fel, hogy az okozójuk ugyanaz a „gonosz”.

A betegség mértéke:

A betegség súlyossága is meglehetősen eltérő. Az enyhén érintettek vagy akár az egészségesek is csak extrém esetekben tapasztalnak tüneteket, például gyógyszeres kezelés vagy alkoholfogyasztás melletti magas hisztamintartalmú étkezésekkor. A súlyos esetekben a kezelés nélküli hisztamin-anyagcserezavar napokra vagy akár hosszabb időre is munkaképtelenséghez vezethet a teljes kimerültség miatt. Az érintettek közül sokan, amíg nem ismerik meg a betegséget és terápiáját, folyamatosan kicsit gyengélkednek, és akár az életminőségük is rosszabb lehet. A többség nem kimondottan beteg (már ami a munkavégzést illeti), megközelítőleg normális életet tudnak élni.

Nem specifikus tünetek:

Fontos, hogy az alább felsorolt tünetek nem specifikus tünetek, ami az jelenti, hogy a tünetek sok más betegség tünetei is lehetnek. A felmerülő tünetek alapján fontos a differenciáldiagnózis felállítása, hogy kiderüljön, ha más betegség okozza a tüneteket. CSAK a panaszok alapján NEM lehetséges a hisztaminintolerancia diagnózisának felállítása. Ha az érintett egyik-másik tünettől újra és újra szenved, továbbá nem található az egyértelmű kiváltó ok, akkor érdemes a hisztaminintolerancia lehetőségére is gondolni.

https://www.histaminintoleranz.ch/de/symptome.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386932/

Ki ír itt?

Csilla vagyok, természetgyógyász és epigenetikai szakértő. Régóta nem hagy nyugodni, hogy mi okozza valójában a hisztaminérzékenységet és milyen megoldásokat lehet bevetni, ha valakinek élete során van „szerencséje” megtapasztalni a vele járó kellemetlen tüneteket. 

Heiduk-Szabó Csilla

Ezek is érdekelhetnek

hisztaminintolerancia okai

Hisztaminintolerancia okai

Hisztaminintoleranciáról akkor beszélhetünk, amikor a testünk olyan hisztamintöbblettel rendelkezik, amelyet már nem képes kielégítően elbontani, és ez tünetekhez vezet. A feltételezett okok közé tartozik a test által felszabadított nagy mennyiségű hisztamin, a szájon át bevitt hisztamin és/vagy biogén aminok nagymértékű fogyasztása és ezeknek a kombinációja.

Tovább olvasom »
hisztamin diéta

Hisztamin diéta

A hisztaminszegény diéta követése önmagában nem gyógyít meg senkit, viszont nagyon hasznos eszköz, hogy mihamarabb javuljon az állapotod. Az első időszakban tulajdonképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mihamarabb csillapodjanak a hisztamin okozta tünetek. De mire érdemes odafigyelni?

Tovább olvasom »
mi a hisztamin

Mi az a hisztamin?

Valószínűleg ez az első kérdés, ami megfordul a fejedben, amikor meghallod először azt szót, hogy hisztaminintolerancia. Ha szeretnél rájönni a betegséged kiváltó okára, ahhoz fontos az is, hogy ismerd a hisztamin-anyagcsere folyamatát. Ebből a bejegyzésből megtudhatod!

Tovább olvasom »